През юли потребителските цени в САЩ се повишиха очаквано малко

...
През юли потребителските цени в САЩ се повишиха очаквано малко
Коментари Харесай

Очаквано повишение на годишната потребителска инфлация в САЩ за втори пореден месец с 2,9 на сто



През юли потребителските цени в Съединени американски щати се покачиха предстоящо малко по-силно, в сравнение с през юни, като годишната инфлация стабилизира за втори следващ месец в най-високо равнище от шест години насам, а главната инфлация удари близо 10-годишен връх, което е следващ знак за сгъстяване на ценовия напън във водещата международна стопанска система.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през предишния месец с 0,2% по отношение на юни, когато набъбна с 0,1%, демонстрират данни на Департамента по труда.

На годишна база растежът на потребителските цени остана за втори следващ месец на равнище от 2,9%, като това е най-високата инфлация в Съединени американски щати от февруари 2012 година насам.

Основният CPI показател (изключвайки цените на храни и енергия) се усили за трети следващ месец с 0,2% на месечна база, като на годишна база главната инфлация се форсира до 2,4% от 2,3% месец по-рано, отбелязвайки най-силен напредък от септември 2008-а година. Трябва да се има поради, че точно главният CPI показател се следи от Фед като един от значимите знаци за положението на инфлацията в Съединени американски щати, която към този момент набъбна напоследък по-стабилно над значимото целево равнище от банката от 2 на 100.

Основен мотор за ценовия напредък продължава да бъде мощното повишаване на енергийните цени с 12,1% на годишна база в резлтат най-много на по-високите цени на бензина.

Трябва обаче да е има поради, че по-високите цени значат, че американците губят част от покупателната си мощ предвид на обстоятелството, че осредненият часови приходи през юли остана на равнището от предходния месец, до момента в който средноседмичният приход се намали с 0,2 на 100. В рамките на последните 12 месеца осредненият часови приход пък намали с 0,2%, до момента в който средноседмичният приход набъбна с едвам 0,1 на 100. Слабият напредък на приходите, отвеян към инфлацията, може да ограничи способността на американците да харчат и това да навреди да представянето на стопанската система на Съединени американски щати в бъдеще.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР