През юли потребителските цени (CPI индекс) в САЩ са се

...
През юли потребителските цени (CPI индекс) в САЩ са се
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ се ускори след 12 месеца спад

През юли потребителските цени (CPI индекс) в Съединени американски щати са се повишили с 3,2% в съпоставяне със същия месец на предходната година, заяви през вчерашния ден Министерството на труда на страната. Годишната инфлация се форсира по отношение на регистрираните 3% през юни, когато процентът доближи най-ниското си равнище от март 2021 година.

Консенсусната прогноза, предоставена от Trading Economics, предполагаше годишна инфлация от 3,3%.

Ръстът на цените в Съединени американски щати се форсира след закъснение в продължение на 12 поредни месеца.

Междувременно растежът на потребителските цени без разноските за храна и сила (Core CPI индекс) се забави през юли до най-ниските от октомври 2021 година 4,7% на годишна база, откакто се увеличи с 4,8% през юни. Анализаторите чакаха индикаторът да остане на равнището от юни.

Спрямо предходния месец през юли общият CPI и главният CPI се покачват с 0,2%. Динамиката и на двата индикатора съответства както с юнския ритъм, по този начин и с консенсусната прогноза.

Цените на силата паднаха с 12,5% на годишна база предишния месец след спад от 16,7% през юни, до момента в който цените на храните се покачиха с 4,9% след повишаване с 5,7% месец по-рано.

Облеклото нараства с 3,2% (ръст през юни - с 3,1%), транспортните услуги - с 9% (8,2%). Употребяваните коли поевтиняват с 5,6% след спад от 5,2%, до момента в който новите коли нарастват с 3,5% (4,1%).

Федералният запас следи деликатно данните за темповете на напредък на потребителските цени в страната, които са един от значимите фактори при вземането на решения във връзка с паричната политика. Целевият % за инфлация на американската централна банка е 2%.

Доларът отслабва, откакто общата и главната инфлация в Съединени американски щати се повишиха по-слабо под упованията н анализатори и пазарите. Данните покачиха възможностите, че Фед ще остави лихвите постоянни през септември и леко понижиха залозите за повишение на лихвите през ноември, разяснява през днешния ден Trading Economics.

Следващото съвещание на Фед ще се организира в края на септември. Дотогава Министерството на труда ще има време да разгласява данни за августовската инфлация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР