През юли канадската провинция Манитоба бе две седмици без нито

...
През юли канадската провинция Манитоба бе две седмици без нито
Коментари Харесай

Коронавирус: В Канада очакват катастрофа в здравната система

През юли канадската провинция Манитоба бе две седмици без нито един нов случай на COVID-19. Театрите и казината още веднъж отвориха порти и децата скоро се върнаха в учебно заведение , написа " Ройтерс ".

Към октомври 1,4 милиона души , живеещи в провинция, единствено малко по-малка в географско отношение от Тексас, са с най-високия % на дейни случаи в Канада - в този момент 512 на 100 000 души , или съвсем четири пъти повече от националния %.

" След няколко седмици ще се окажем в пагубна обстановка ", разяснява доктор Ананд Кумар, доктор от реанимацията в Манитоба.

Много американци гледаха с блян на север от границата по време на първата вълна на пандемията, защото Канада държеше под надзор инфекциите и хоспитализациите от COVID-19, до момента в който те скочиха в Съединените щати. Но изтощението на канадците с пандемичните ограничавания в този момент съответствува с вълна, която заплашва да претрупа здравните системи в няколко провинции.

Канада е записала над 302 000 случая и над 11 000 смъртни случая по време на пандемията. На национално равнище към 3 ноември в лечебни заведения има 1114 пациенти с COVID-19, доста под пролетния пик от 2 701, само че двойно повече, в сравнение с преди месец.

При този ритъм ежедневният брой случаи в Канада може да се удвои до началото на декември , предизвестиха здравните чиновници предходната седмица.

Ситуацията към този момент се утежнява в Манитоба , където предаването от общността е толкоз необятно публикувано посредством домове за грижи, лечебни заведения и фамилни събирания , че здравните чиновници не могат да разпознават главните източници.

В столицата на Манитоба, Уинипег, с население от 750 000 души , Кумар вижда наклонност, сходна на огнищата, обхванали Ню Йорк напролет и сега Ел Пасо, Тексас , с камиони-фризери за предпазване на трупове .

Еднодневният връх на Манитоба от 508 случая на 10 ноември е тройно по-висок спрямо две седмици по-рано , като отделенията за интензивно лекуване са съвсем цялостни.

" След като преминете потенциала на интензивните отделения, смъртността се изстрелва като ракета ", сподели Кумар, който е учил за лекуване на инфекциозни болести и за сериозни грижи.

Манитоба възнамерява да сътвори спонтанни лечебни заведения на игрища или конгресни центрове за настаняване на пациенти при претоварване.

" Всичко става все по-тревожно всеки ден ", сподели основният шеф по медицински грижи в Манитоба Ланет Сирагуса, допълвайки че се приближават до най-лошия сюжет.

Алберта, където е вторият най-голям % на случаите в Канада , има хоспитализации и инфекции, изискващи интензивно лекуване, заплашващи да надвиши предходните максимуми, в това число огнища в 10 лечебни заведения .

" Рецепта за злополука "

В Квебек, който е с най-голям % и брой смъртни случаи в Канада , някои инфектирани възрастни хора в домове за възрастни хора с огнища на болест се реалокират в други заведения , което поражда опасения от разпространяване на вируси.

Активните случаи в Онтарио се усилват , даже когато провинцията стегна рестриктивните мерки за възходящия брой райони.

Манитоба още веднъж наложи бизнес ограничавания и спря стотици интервенции. Но магазините , на които е позволено да работят, бяха препълнени предишния уикенд , защото личният състав подцени рестриктивните мерки за потенциала , разяснява основният чиновник по публично здраве доктор Брент Русин.

Основният проблем е медицинският личен състав , като медицинските сестри работят изключително и на спомагателни смени, което води до безсилие и спомагателен риск. Поне 100 медицински сестри са се заразили през тази втора вълна , съобщи ръководителят на Съюза на медицинските сестри в Манитоба Дарлийн Джаксън.

" Наистина е евентуално лечебните заведения в Уинипег да бъдат изправен пред големи компликации за известно време ", сподели Антъни Дейл, президент на болничната асоциация в Онтарио.

Квебек и Онтарио дружно имат половината от дейните случаи на COVID-19 в Канада и 90% от обвързваните с тях смъртни случаи .

Здравните управляващи пренасочват към някои медицински заведения в Монреал , които имат свободни места заради смъртни случаи през първата вълна , да одобряват инфектирани задгранични лица от други места, които нямат място или са изправени пред огнища.

Администраторите изясняват, че тези, които не се нуждаят от хоспитализация, са настанени в " горещи зони ", които имат обособен личен състав, кревати и входове .

Един център в Лавел, Квебек , одобри този месец пациенти от околните домове , които би трябвало да изолират хора , които имат позитивен тест, сподели Джудит Гудро, представител на здравния съвет на региона.

" Има толкоз доста аргументи, заради които това е рецепта за злополука ", разяснява Джойс Шанкс, чийто татко живее в заведение за дълготрайни грижи в Монреал, което към момента не е приело други лица извън.

Броят на инфектираните пациенти остава управляем , сподели FSSS-CSN, профсъюз в Квебек, който съставлява санитари . " Въпросът е какъв брой огромно ще бъде разпространяването ", изяснява президентът на профсъюза Джеф Бегли.

Последните модели демонстрират 6 500 нови случая дневно в Онтарио до края на декември , в случай че не се подхващат дейности. Експертите по публично здраве не са оптимисти във връзка с актуалната обстановка.

Засега " лечебните заведения се оправят, само че няма доста място за деяние ", сподели доктор Хауърд Овенс, основен шеф по здравна тактика в Sinai Health System в Торонто.

Тенденцията, при която повече хора на 50 и повече години се разболяват, е изключително притеснителна , защото най-вероятно е да се нуждаят от престой в болница и леглата бързо ще се запълнят, добавя доктор Линора Саксингър, експерт по инфекциозни заболявания в Университета в Алберта. " Всичко може да рухне за момент . "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР