През юли 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна

...
През юли 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна
Коментари Харесай

Бизнес климатът се подобрява слабо през юли

През юли 2020 година стопанската обстановка в страната отбелязва позитивна смяна за трети следващ месец, откакто през април бизнес климатът се срина до най-ниско равнище от февруари 1997 година, когато беше в действие финансово-икономическата рецесия след ръководството на кабинета " Виденов ", демонстрира последното изследване на Националният статистически институт (НСИ).

Подобрението на бизнес климата обаче е по-слабо от това през юни и май и се дължи на увеличение на индикатора в търговията на дребно и в секторна на услугите, до момента в който в индустрията остава на юнското равнище, а в строителство даже бележи известно намаляване.

Общият индикатор на бизнес климата нараства през юли с 2,5 пункта след скок с 11,4 през юни и с 11,8 пункта през май, заличавайки за трети следващ месец част от трагичния спад с близо 42 пункта през април, когато показателят се приближи на едвам 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, остава на равнището от юни, когато набъбна с 9,7 пункта, макар че промишлените бизнесмени регистрират възстановяване на актуалната индустриална интензивност (повишение на този индикатор с 6,8 пункта), само че упованията им за активността през идващите три месеца са по-умерени. Спрямо април се следи повишение на междинното натоварването на индустриалните мощности през юли с 2,5 пункта до 70,4%, регистрира Национален статистически институт.

Основен фактор, затрудняващи развиването на този бранш, продължава да бъдат обвързван с несигурната икономическа среда, следван от незадоволителното търсене от чужбина и от страната, демонстрират последните данни на статистиката.

По отношение на продажните цени се записват известни планове за известно повишение, само че преобладаващата част от мениджърите плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

През юни 2020 година индикаторът " бизнес климат в строителството " се намалява с 1,8 пункта по отношение на юни, когато отскочи с 14,4 пункта и след растеж със 17,3 пункта през май, откакто през предходните два месеца съумя да заличи част от срутва с цели 45,6 пункта през април.

Понижаването през юли се дължи на влошените упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на техните предприятия през идващите шест месеца. По-резервирани са и техните прогнози за строителната интензивност през идващите три месеца, като последното изследване на Национален статистически институт регистрира и увеличение на броя на клиентите със закъснения в заплащанията.

Основната спънка за развиването на активността в бранша е дефицита на работна ръка, като през последния месец се ускорява отрицателното въздействие на този фактор.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР