През юли 2019 г. общият показател на доверие на потребителите

...
През юли 2019 г. общият показател на доверие на потребителите
Коментари Харесай

НСИ: Все повече българи в градовете обмислят да си купят вила

През юли 2019 година общият индикатор на доверие на потребителите нараства с 0.8 пункта по отношение на равнището си отпреди три месеца, което се дължи напълно на нарасналото доверие измежду градското население, оповестиха от Националния статистически институт.

Общата оценка на потребителите за развиването на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца бележи известно усъвършенстване - нарастване на балансовия индикатор с 2.6 пункта. Същевременно и прогнозите им за идващите дванадесет месеца са по-благоприятни спрямо предходното наблюдаване.

По отношение на финансовото положение на семействата и оценките, и упованията на популацията в градовете леко се усъвършенстват, до момента в който мненията на живеещите в селата са малко по-негативни.

Преобладаващата част от потребителите смятат, че през последните дванадесет месеца има леко повишаване на потребителските цени, като инфлационните им упования се резервират и за идващите дванадесет месеца.

Относно безработицата в страната прогнозите са, че ще има известно редуциране на личен състав през идващите дванадесет месеца, като съгласно популацията в селата то ще бъде с по-високо движение.

През юли по-голямата част от потребителите не престават да правят оценка икономическата обстановка в страната като неподходяща за икономисване, макар че техният условен дял понижава спрямо три месеца по-рано. Последната анкета, обаче, записва малко по-позитивна настройка в желанията на градското население във връзка с осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост и за „ покупка или изграждане на жилище (вила) “ през идващите дванадесет месеца.

Изследването е част от хармонизираната стратегия на Европейския съюз за наблюдения на бизнес трендовете и наблюдаване на потребителите и е представително за популацията на 16 и повече години.

Обект на проучването са лицата на 16 и повече години, методът на асортимент - инцидентен, гнездови и симетричен на популацията по региони, в това число селско/градско население (154 гнезда с по 8 лица в гнездо). Методът на проучване е изявление - лице в лице. Анкетата съдържа стандартизирани въпроси, свързани с финансовото положение на семействата, общата икономическа обстановка в страната, инфлацията, безработицата, спестяванията, желанията за осъществяване на съществени разноски за предмети с дълготрайна приложимост и покупка на жилище или кола. Предлаганите разновидности на отговор основават опция за степенуването им от оптимистични през неутрални към песимистични. Балансът на мненията се получава като разлика сред относителните дялове на позитивните и относителните дялове на отрицателните отзиви със следната специфичност: на мощно позитивното и мощно отрицателното мнение се дава коефициент 1, а на по-умерено позитивните и по-умерено отрицателните отзиви - коефициент 0.5.

С резултатите от наблюденията се цели да се улови посоката на изменение на изследваните променливи, в това число в „ равнището на доверие “ на потребителите, което, от своя страна, дава опция да се изследват трендовете в развиването на публичното мнение по съществени стопански процеси и феномени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР