През юли 2018 година Юзлем Шабан ражда преждевременно близнаци. Две

...
През юли 2018 година Юзлем Шабан ражда преждевременно близнаци. Две
Коментари Харесай

Семейство обвинява НЗОК в забавено становище за лечение на детето им

През юли 2018 година Юзлем Шабан ражда прибързано близнаци. Две момиченца, едното умира малко след раждането, а другото - Селин живее 3 месеца в кувьоз.

Аз съм майка на недоносено дете, което е диагностицирано със болестта ретинопатия на недоносеното, което значи частична или цялостна слепота, споделя майката пред Нова телевизия.

Селин не вижда с едното око. През ноември 2018 година детето минава през лекуване в Турция, което родителите сами заплащат. След като се връщат в България, получават вяра - болница в Белгия дава шансове зрението на детето да бъде възобновено оперативно. Скъпоструващата интервенция е непостижима за фамилията, по тази причина подават документи в НЗОК.

Тъй като това е скъпоструваща интервенция, която за жалост в България няма по какъв начин да бъде осъществена, изяснява майката.

Селин кандидатства за средства и подава документи в Здравната каса на 3 май тази година.

Абсолютно всички нужни документи, които се изискваха, които са разказани в уеб страницата. Включително организирах няколко диалога с способени лица, които ме насочиха също каква документи би трябвало да се занесе, изяснява майката.

По думите на дамата всички лекари, с които е говорила, я твърдят, че процедурата е бърза и ще получи отговор напълно скоро. Тя обаче чака повече от месец. Изпуска първата дата за интервенция на 20 май.

В нашия случай се бави отговорът от позиция на това, че при всяко едно позвъняване от моя страна, се оказва че липсва някаква документи, всякога се изчаква за някакво мнение, разяснява майката.

Докато чака мнение, фамилията получава нова дата за интервенция - 18 юни. През май Селин се разболява от варицела. По нейни думи на 10 юни, до момента в който към момента чака мнение, по съвет на представители на Здравната каса, дамата изпраща имейл, с който моли датата да бъде отсрочена. Въпреки че всеки ден е решителен.

Определено са решаващи защото по думите на белгийския доктор, който ще извърши интервенцията: "С времето ретината губи своята разтегливост, което понижава възможностите на това око да бъде възобновено ", изяснява майката.

От НЗОК заявявяват, че казусът на дребната Селим има позитивно мнение още на 14 юни, а най-късно в петък майката ще получи документите.

По думите на дамата обаче едвам след намесата на Нова телевизия, тя получава позвъняване, че е щерка ѝ е утвърдена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР