През януари в лозята се извършват сравнително малко агротехнически и

...
През януари в лозята се извършват сравнително малко агротехнически и
Коментари Харесай

Проверете лозята за акари през януари

През януари в лозята се правят относително малко агротехнически и растителнозащитни мероприятия. В слънчевите и по-топли дни би трябвало да се обследват лозите с по-високи формировки за определяне на червен овощен акар и жълт ябълков акар. Неприятелите зимуват като яйца по чеповете на растенията и към пъпките на лозовите пръчки, както и в пукнатините на кората.

Стопани, които ще основават нови лозови насаждения и са закупили пръчки през есента, би трябвало да ги запазят до пролетта на идната година при най-благоприятен режим. В помещението да се поддържа мокрота на въздуха към 60-65% и мокрота на пясъка 3-5%, а температурата на въздуха да е 2-6 градуса. При температура над 8-10 градуса има заплаха от покълване на пъпките.

През януари постоянно температурите падат до доста ниски стойности. Под минус 20 градуса могат да доведат до измръзване на част от пъпките. Затова в края на месеца би трябвало да се извърши проучване. При щета пъпките и дървесината почерняват. След това посредством резитба се прави вярното нормиране на добива.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР