През януари много българи ще получат сметки за парно с

...
През януари много българи ще получат сметки за парно с
Коментари Харесай

ДБ: По-високи сметки за парно – видими резултати от слугинажа на Москва

През януари доста българи ще получат сметки за парно с над 30% по-високи от предходната година. Причината за това е, че главната част от цената се образува от природния газ, който се е нараснал с към 20% за една година. Това нарастване е резултат от отхвърли на ръководещите да предявят искания към Газпром за надплатени сметки, макар основаната опция от Европейската комисия.
След това отхвърлиха да предоговорят с руснаците намаление на цената на газа, макар че Европейската комисия даже оферираше да взе участие в тези договаряния и да спомага на България. В последна сметка, властта в България, със съдействието и на Българска социалистическа партия, направи всичко допустимо да резервира съветския газов монопол. Доказателство за това е, че след 10 години „ изграждане” на интерконектори, нито един не работи!

В края на 2018 година Европейската комисия наложи на Борисовата страна санкция в размер на 150 млн. лв. поради налагане на държавен монопол върху пазара на газ.

Управляващите се пробваха да замажат очите на обществото, като излъгаха, че Европейската комисия е оказала напън за приватизиране на газопреносната мрежа, а жителите няма да заплащат санкцията, тъй като тя е за сметка на държавните компании.

Припомняме, че Европейската комисия стартира процедура против Газпром, с цел да отбрани осем страни членки от Източна Европа. Процедурата завърши през май месец 2018 година и е основно да се означи какво се случва с цените към шест месеца по-късно. Данните на Energy.eu към ноември 2018 година демонстрират, че цената на природния газ за семействата в България, в съпоставяне със междинната цена за Литва, Латвия, Полша, Словакия и Унгария, е с към 31% по-висока, като към това би трябвало да се има поради, че налозите в България са най-ниските. Това дефинитивно затвърди обстоятелството, че българите заплащат една от най-високите цени за съветски газ в Европа.

Какво бихме създали ние от Демократична България:

– Национално виновна позиция и пускане на договаряния с Газпром и понижаване цената на газа с най-малко 20%.

– Ако не се реализира желаното понижаване на цената на природния газ, България да заведе арбитражно дело против Москва, в което да бъде привлечена и Европейската комисия. Москва заведе арбитражно дело против България за АЕЦ „ Белене “ и няма причина ние да не защитим интереса на българските жители по същия метод.

– Бързи и съответни стъпки към обезпечаване на различни източници, в това число създаване на интерконектор с Гърция и достъп до терминала за полутечен газ.

– Осигуряване на благоприятни условия за импорт от Румъния, поради новите залежи и конкурентните цени в северната ни съседка.

Монополните цени постоянно са високи и по тази причина е основно значимо България да построи конкурентен пазар на природен газ. Трябват различни източници, разнообразни трасета, които вършат ценовата конкуренция допустима. Досега държавното управление говореше за „ хъб “, само че в действителност от самото начало укрепваше монопола на Москва. Резултатите от тази политика са високите цени на газа и парното, които ограбват българските семейства.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР