През януари и февруари износът на стоки от България за

...
През януари и февруари износът на стоки от България за
Коментари Харесай

В началото на годината износът ни се свива леко

През януари и февруари износът на артикули от България за трети страни понижава с 0.1% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година и е на стойност 3298.9 млн. лв., демонстрират данните на Националния статистически институт.

Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Англия, Сърбия, Съединени американски щати, Северна Македония и Русия, които образуват 51.3% от износа за трети страни. В същото време институтът отбелязва, че данните за търговията с Англия в преходния интервал не престават да се събират посредством Интрастат, те ще бъдат включени в търговията с Европейски Съюз, а не с трети страни.

През интервала януари - февруари максимален растеж в съпоставяне със същия интервал на 2019 година е маркиран в секторите " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (54.6%) и " Храни и живи животни " (48.7%). Най-голям спад се следи в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (23.2%).

Вносът на артикули в България от трети страни понижава с 0.9% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година и е на стойност 4.2 милиарда лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Русия, Турция, Китай и Египет.

Най-голямо нарастване по отношение на същия интервал на 2019 година е регистрирано в секторите " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (77.1%) и " Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) " (67.4%). Най-голям спад се следи в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (24.1%).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР