През януари година регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз

...
През януари година регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз
Коментари Харесай

Ръст на продажбите на нови коли в България

През януари година регистрацията на нови коли в Европейския съюз (ЕС) означи добър отскок, компенсирайки спада в края на предходната година с помощта на позитивния така наречен "календарен резултат ". В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) регистрират натруфен растеж при продажбите на нови коли в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Евросъюза набъбнаха със 7,1% на годишна база след техен спад с 4,9% в края на 2017 година, като ACEA уточни, че това покачване беше благоприятствано от обстоятелството, че през януари тази година е имало повече работни дни по отношение на началото на 2017 година.

ACEA означи, че съвсем всички водещи автомобилни пазари на Стария континент, като се изключи английския, са се показали сносно, като най-солиден растеж беше регистриран при продажбите на нови коли в Испания (скок с 20,3%) и в Германия (с 11,65) при по-слабо покачване в Италия (с 3,4%) и Франция (с 2,5%). Пазарът на нови моторни транспортни средства във Англия обаче се сви през януари за десети следващ месец, отбелязвайки намаляване с 6,3%, което е следващ знак за икономическите проблеми на Острова на фона на високата инфлация, влошаващия се стандарт на живот и несигурността към течащите договаряния за Брекзит.

В рамките на януари в Съюза бяха регистрирани 1 253 877 нови коли по отношение на 1 170 256 година по-рано (повишение със 7,1%), като автомобилният пазар в по-новите страни - членки на Европейски Съюз, в това число в България, се усъвършенства много мощно, допринасяйки по този метод за позитивните резултати в целия Европейския съюз.

Според ACEA продажбите на нови коли в България набъбнаха през януари с цели 36,8% до 2465 броя от 1802 броя година по-рано и след техен спад с 13,8% в края на 2017-а година. По този индикатор нашата страна е изпреварена само от част от по-новите страни - членки на съюз като Румъния (ръст с цели 66,4%), Словакия (48,8%) и Унгария (с 38,5%), както и от Гърция (повишение на регистрацията на нови коли с 37,5%).

Трябва да се има поради, че продажбите на коли са оценени като един от водещите индикатори за положението на европейската стопанска система, като данните за януари са добър сигнал, че икономическият напредък в Европейски Съюз през 2017 година ще се придвижи и през актуалната година и са причина, че продажбите на нови коли ще не престават да нарастват и през идващите месеци.

Едноличен водач за следващ месец при продажбите на нови коли през януари е френската автомобилна формация PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen, с растеж на продажбите с цели 73,4% по отношение на година по-рано, следвана от другата огромна френска компания - Renault Group, произвеждаща марките Renault и Dacia (повишение с 9,5%) и немският авто колос Volkswagen AG (повишение с 9,2%). Останалите по-значими автомобилни компании на Стария континент регистрират по-скромни покачвания на продажбите - немските BMW Group и Daimler Mercedes (повишения надлежно с 5,5% и с 3,0%) и италианската FCA Group - с едвам 1,0%.

Повишението с 9,2% при продажбите на коли от страна на Volkswagen AG е съпроводено и от известно увеличение на неговия общ пазарен дял през януари до 24,6% от 24,1%, като немският колос остава водач на пазара на коли в рамите на Европейски Съюз. Това е знак, че водещият европейски производител на коли продължава да се възвръща последователно от най-голямата бизнес рецесия в 78-годишната история на компанията, обвързвана със абсурда с подправените проби на отделяните нездравословни газови излъчвания от нейните дизелови коли. Продажбите единствено от марката коли Volkswagen се покачиха през януари с 4,4% на годишна база до 143 028 броя коли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР