През януари 2023 г. оборотът в търговията на дребно нараства

...
През януари 2023 г. оборотът в търговията на дребно нараства
Коментари Харесай

Оборотите в търговията на дребно нарастват през януари

През януари 2023 година оборотът в търговията на дребно нараства с 1.8% по отношение на декември 2022 година и с 5.6% по отношение на година по-рано, заяви Националният статистически институт. Данните са изчислени в съпоставими цени и са сезонно изгладени в месечното съпоставяне и календарно изгладени в годишното.

Спрямо декември повишаването на оборота в търговията с нехранителни артикули е с 2.6%, при храните, напитките и цигарите растежът е с 2.0%, а при автомобилните горива има най-малък спад от 0.2%.

В първия месец на годината, в който всекидневно продажбите понижават спрямо темповете на предколедното извършване на покупки, статистиците записват растеж на оборотите в магазините за облекла и обувки -

с 8.7%. Намаление се следи при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.8%.

През януари 2023 година в съпоставяне със същия месец на 2022 година оборотите на търговците на нехранителни артикули нарастват с 8.5%, на бензиностанциите - с 8.1%, а при храните, напитките и цигарите - едвам с 0.2%.

Най-съществен годишен растеж на оборота е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 52.8%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита -

с 12.6% и търговията на дребно с разнородни артикули - със 7.8%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР