През януари 2022 г. инфлацията на годишна база в нашата

...
През януари 2022 г. инфлацията на годишна база в нашата
Коментари Харесай

Годишната инфлация вече надхвърля 9 процента

През януари 2022 година инфлацията на годишна база в нашата страна се форсира до 9.1%, демонстрират предварителните данни на националната статистика, което е и най-високото ниво от ноември 2008 година насам. Основен прогресивен напън върху инфлацията оказват цените на храните и безалкохолните питиета, които се покачиха по отношение на година по-рано с 11/2%, транспортните цени с растеж с 21.3%, както и цените на жилища и на комуналните услуги, които отбелязват повишение с 13.2 на 100.

Данните на Национален статистически институт са в синхрон с , които бяха оповестени в понеделник от Министерството на финансите. В постоянната анкета на МФ сред търговски банки, инвестиционни медиатори, пенсионно-осигурителни сдружения и управляващи сдружения, близо 70% от участвалите финансови специалисти чакат " мощно повишаване на инфлацията " до края на март. Едва 25 на 100 считат, че ще има едва покачване на потребителските цени. 

" В края на 2021 година годишният ритъм на инфлация се форсира до 6.6% съгласно ХИПЦ, главно заради значителното повишаване на енергийните артикули и обвързваните с това вторични резултати. Завишените инфлационни упования на медиаторите се следят на фона и на продължаващо покачване на годишния ритъм на инфлация в еврозоната, който съгласно предварителната оценка на Евростат е 5.1% през януари ", означи финансовото министерство. 

предвижда по-нисък стопански напредък и по-висока инфлация през 2022 година Очакванията на Българска народна банка са за растеж от 3.6% на българската стопанска система в края на годината и 7.5% годишна инфлация, като има допускания, че цените ще повишат по-значително през първото полугодие.

" Що се отнася до инфлацията през 2021 година, налице е ниска инфлация при започване на годината и мощно повишаване в края на годината, вследствие на което средногодишната инфлация е относително ниска. Тази динамичност на инфлацията ще се възпроизведе с противоположен знак през 2022 година, като средногодишната инфлация през 2022 година ще бъде по-висока спрямо 2021 година, заради високата инфлация при започване на годината ",

От друга страна, МФ и финансовият министър Асен Василев работят с прогноза за 5.6% годишна инфлация и 4.8% напредък на Брутният вътрешен продукт, върху което стъпват и плановете в проектобюджета за 2022 година, който следва да бъде гласуван на второ четене от Народното събрание. 

" Инфлацията е 5.6% на средногодишна база. Във втората половина на годината  растежът на цените ще се успокои, а през първото полугодие ще е по-висок. Инфлацията в България е привнесена поради политиката на Европейската централна банка, която обаче дава индикации, че ще затегне паричната си политика и ще успокои повишаването ", подчертава министърът на финансите по време на дебатите в Народното събрание, съпътстващи приемането на бюджета на първо четене.

Преди дни бе оповестена и , в която ЕК предвижда напредък на българската икономика от 3.7% през тази година. Еврокомисията чака и по-сериозно ускоряване на инфлацията у нас - до 6.3% средногодишна инфлация през 2022 година

" Като главен сюжет се планува контролираните цени на електрическата енергия да се усилят с 15% в средата на 2022 година и с 20% в средата на 2023 г. Тези фактори се чака да допринесат за запазването на енергийната инфлация, което ще повиши до 6.3% и 3.9% общата инфлация надлежно през 2022 година и 2023 година Въпреки ускорената инфлация се предвижда, че икономическият напредък ще остане мощен от 3.7% през 2022 година и 3.9% през 2023 година ", посочи ЕК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР