През януари 1919 г. Стамболийски се включва в коалиционното правителство

...
През януари 1919 г. Стамболийски се включва в коалиционното правителство
Коментари Харесай

Съставено е самостоятелно правителство на БЗНС начело с Александър Стамболийски

През януари 1919 година Стамболийски се включва в съдружното държавно управление на Теодор Теодоров. Той взе участие в договарянията за подписване на кротичък контракт на Парижката конференция. След отхвърли на Теодоров да одобри наложените условия, Стамболийски оглавява държавното управление и на 27 ноември 1919 подписва Ньойския контракт, след което, съгласно някои медии, счупва писалката. След извършените парламентарни избори, от 21 май 1920 година държавното управление е формирано единствено от представители на Български земеделски народен съюз.
Правителството на Александър Стамболийски се пробва да изведе страната от интернационалната изолираност след Първата международна война, посредством интензивно присъединяване в активността на Обществото на народите и определяне на другарски връзки с Кралството на сърби, хървати и словенци. Подкрепя концепцията за основаване на Федерация на южните славяни. Това води до изостряне до краен лимит връзките сред земеделското държавно управление и Вътрешна македонска революционна организация. В битката си против Вътрешна македонска революционна организация държавното управление се употребява от услугите на Македонската федеративна организация. Изпратени са спомагателни войскови, жандармерийски и полицейски елементи в Петрички и Кюстендилски окръг за очистване базите на Вътрешна македонска революционна организация.
Във вътрешен проект държавното управление на Стамболийски организира някои промени, част от които са противоречиви. Някои от тях са: поземлена промяна обвързвана с ограничаване на размера на поземлената собственост; въвеждането на трудова тегоба, заради наложеното очистване на армията; опростяването на правописа. На процедура е наложена земеделска тирания, крепена от така наречен Оранжева армия, комбинирана с властническо ръководство.
Междувременно под натиска на Антантата в България през 1921 година са настанени Врангеловите белогвардейски войски, които са към 24 000 души. След осъществени обиски са разкрити документи, уличаващи белогвардейските елементи в България в дейности срещу управляващите. На 11 май те са разпуснати с разпореждане на държавното управление, а техни висши чинове са задържани и екстернирани. До края на годината са закрити всички военни формирования и съветската императорска легация в София. По решение на конференцията на посланиците на Антантата от 17 май оръжието на Врангеловата войска е предадено на Съглашението.
През 1922 година е извършен референдум за съдене на виновниците за националните произшествия. На него последователите на Български земеделски народен съюз и Българска комунистическа партия с огромно болшинство постановат осъждането на част от политическия и боен хайлайф на България по време на войните 1913 – 1918. По-късно се организират политически репресии както против Българска комунистическа партия, по този начин и против буржоазната съпротива. Основен инструмент на репресиите е така наречен Оранжева армия – леко въоръжени отряди селяни, правилни на Български земеделски народен съюз и Стамболийски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР