През второто тримесечие на тази година средната заплата в София

...
През второто тримесечие на тази година средната заплата в София
Коментари Харесай

Трите региона, в които средната заплата расте по-бързо, отколкото в София

През второто тримесечие на тази година междинната заплата в София е остава с над 36% от тази за страната, само че в четири района заплащането са се нараснало по-бързо от това в столицата - с над 10%. Това са Плевен, Бургас и Габрово, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ), систематизирани от министерство на труда и обществената политика.

Ръстовете при тях са надлежно 11,6%, 11,3% и 10,9%. В изброените райони макар нарастването спрямо второто тримесечие на миналата година, сумите не са толкоз високо. Така в Бургас междинното заплащане е 836 лв., а в Габрово е 897 лв..

Въпреки че растежите дават сигнал за позитивно развите във връзка с междинната заплата у нас, разликата сред столицата и останалите райони остава основна. В същото време 76% от работещите са заети в браншове, в които междинната заплата е по-ниска от тази за страната, написа вестник " Сега ".

В изброените райони макар нарастването спрямо второто тримесечие на миналата година, сумите не са толкоз високо. Така в Бургас междинното заплащане е 836 лв., а в Габрово е 897 лв..

Изчисленията доникъде на годината демонстрират, че на две места междинното трудово заплащане към този момент е над 1000 лв.. Това са столицата и Стара Загора, където то възлиза на 1012 лв.. За цялата страна междинната заплата е 1040 лв..

На другия полюс очакване е Видин, дружно с Благоевград, Кюстендил, Силистра, Хасково и Смолян, където индикаторът е под 760 лв.. Специално за Видин междинната заплата е на най-ниско равнище - 669 лв..

Средната заплата продължава да бъде най-висока в бранша " Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули ", като тя възлиза на 2306 лв.. След него се подреждат заетите във финансите.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР