През второто тримесечие на годината Русе също изпреварва София като

...
През второто тримесечие на годината Русе също изпреварва София като
Коментари Харесай

Вижте с колко са поскъпнали жилищата в Бургас!


През второто тримесечие на годината Русе също изпреварва София като записаното повишаване на жилищата в крайдунавския град е с 10,5%. Така се оказва, че София остава чак на трето място по покачване на цените на жилищата. От шестте града в страната с над 120 хиляди поданици, след столицата се подреждат Бургас, Варна и Стара Загора. В Бургас парцелите нарастват в границите на година с 6,4%, във Варна – с 5,6%, а в Стара Загора – с 5,8%. Данните на Национален статистически институт са още по-интересни, в случай че се огледа смяната на цените при новото строителство и съществуващите жилища.

Оказва се, че в София, Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора повишаването на старите жилища в границите на година доста изпреварва покачването на цените при новите. Изключение прави Бургас, където предимство има новото строителство. За разлика от първото тримесечие обаче, когато в редица огромни градове при новото строителство даже беше регистриран спад в цените на годишна база, през второто тримесечие има растеж както при новото, по този начин и при остарялото строителство във всичките шест града с над 120 хиляди души население.

В София повишаването при остарялото строителство е в размер на 10,1%, до момента в който при новите жилища, които излизат на пазара, покачването на цените е единствено с 4,4% по отношение на второто тримесечие на предходната година. Най-драстична е разликата в Стара Загора, където цените на жилищата в остарели здания нарастват със 7,4% за година, а при новите нарастването е единствено с 0,8%. Донякъде това се изяснява с обстоятелството, че на пазара излизат от ден на ден нови здания. Докато предлагането на качествено остаряло строителство е лимитирано, което покачва цените на съществуващите жилища.

В София три следващи тримесечия се отчиташе спад на цените на новите жилища по отношение на предходните три месеца. През третото тримесечие на предходната година този спад е с 0,3%, през четвъртото се задълбочава до намаляване с 1,9%, а през първата четвърт на 2018 година спадът е с 0,5%. През второто тримесечие обаче тази наклонност към този момент е прекъсната като при новото строителство се регистрира съществено повишаване от 7,3% по отношение на интервала януари-март.

Спад през второто тримесечие по отношение на първото се записва единствено при новите жилища във Варна, като понижението на цените е с 2,3%.

Общо за страната цените на жилищата са нарастнали със 7,5% през второто тримесечие на 2018 година по отношение на същия интервал на предходната година, сочат данните на Национален статистически институт. При новото строителство нарастването на цените е със 7,2%. А при съществуващите жилища растежът е малко по-голям – със 7,7%. При покачването на цените по отношение на предходното тримесечие обстановката обаче е друга. При новите жилища повишаването е с 3,9%, до момента в който при остарялото строителство покачването на цените е по-малко – с 2,3%.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР