През второто тримесечие на 2022 година брутен вътрешен продукт (БВП)

...
През второто тримесечие на 2022 година брутен вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

Няма и 1% икономическият растеж на ЕС, включително и за страните в еврозоната

През второто тримесечие на 2022 година БВП (БВП) се е повишил с 0,6 на 100 в Европейски Съюз и с 0,7 на 100 в еврозоната на тримесечна основа, сочат предварителните сезонно поправени данни на Евростат, оповестени през днешния ден, заяви Българска телеграфна агенция.

В Европейски Съюз индикаторът се резервира постоянен след 0,6 на 100 и през първото тримесечие, а в еврозоната темпът се е ускорил по отношение на 0,5 на 100.

Икономистите чакаха доста закъснение във валутния съюз. Но интензивността бе подкрепена от положителното показване на туристическите услуги с помощта на премахването на рестриктивните мерки, свързани с пандемията, отбелязва Агенция Франс Прес.
 
На годишна основа, по отношение на второто тримесечие на предходната година, Брутният вътрешен продукт се е нараснал с 4 на 100 и в Европейски Съюз, и във валутния съюз след +5,5 на 100 в Европейски Съюз и +5,4 на 100 в еврозоната през предходното тримесечие.

Сред страните членки, за които има налични данни за второто тримесечие на 2022 година, Швеция (+1,4%) е записала най-високо нарастване по отношение на предходното тримесечие, следвана от Испания (+1,1%) и Италия (+1%). Спадове са регистрирани в Латвия (-1,4%), Литва (-0,4%) и Португалия (-0,2%).

Равнищата на растежа на годишна основа са позитивни във всички страни, за които има данни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР