През второто тримесечие на 2020 г. разходите за труд в

...
През второто тримесечие на 2020 г. разходите за труд в
Коментари Харесай

Разходите за труд нарастват и през извънредното положение


През второто тримесечие на 2020 година разноските за труд в България не престават да се усилват, въпреки и с по-слаби темпове, демонстрират данните на Национален статистически институт. Този интервал от годината съответствува с месеците на изключително състояние в страната, наложено, с цел да ограничи първата вълна на коронавирусната пандемия.

Общите разноски за труд в страната са нарастнали с 9,9% по отношение на второто тримесечие на 2019 година Увеличението в промишлеността е с 10.7%, в услугите - с 9.1%, и в строителството - с 6.0%.

За съпоставяне, общите разноски на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица се усилиха с 10,2% през първите три месеца на годината и с 11,9% през четвъртото тримесечие на 2019 година

През второто тримесечие на 2020 година се резервира наклонността така наречен други разноски за труд (за компенсации, отпуски, осигурителни вноски и т.н.) да порастват по-бързо от разноските за хонорари. Така за април-юни на годишна база разноските за заплащане за един отработен час се усилват с 9.7%, а другите разноски (извън тези за възнаграждения) - с 10,9%.

За месеците от април доюни по стопански браншове увеличението на разноските за хонорари по отношение на същия интервал на миналата година варира от 24% за бранша с недвижимите парцели до 3.4% за хотели и заведения за хранене.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР