През второто тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата

...
През второто тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата
Коментари Харесай

НСИ: Средната заплата достигна 1 125 лева през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2018 година междинната месечна работна заплата e 1 125 лева и нараства по отношение на първото тримесечие на 2018 година с 4.5%.

Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване, са " Селско, горско и рибно стопанство " - с 9.8%, " Строителство " - с 8.2%, и " Финансови и застрахователни действия " - с 6.7%, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт.

Средната месечна работна заплата се покачва с 8.2% по отношение на второто тримесечие на 2017 година, като най-голямо e нарастването в икономическите действия " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 15.5%, " Образование " - с 12.3%, и " Строителство " - с 11.4%.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през второто тримесечие на 2018 година са:

" Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далеко-съобщения " - 2 663 лв.
" Финансови и застрахователни действия " - 1 922 лв.
" Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " - 1 821 лв..
Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:
" Хотелиерство и ресторантьорство " - 697 лв.
" Други действия " - 788 лв.
" Строителство " - 887 лв..
Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през второто тримесечие в публичния бранш нараства с 9.6%, а в частния - със 7.6%.

По предварителни данни на Национален статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на юни нарастват с 42.6 хиляди, или с 1.8%, по отношение на края на март 2018 година, като доближават 2.35 милиона. Спрямо края на първото тримесечие на 2018 година най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия със сезонен темперамент: " Хотелиерство и ресторантьорство " - с 30.7%, и " Селско, горско и рибно стопанство " - със 7.9%, както и в " Строителство " - с 3.7%. Най-голямо понижение на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е записано в активност " Образование " - с 2.7%.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите " Преработваща индустрия " и " Търговия, ремонт на коли и мотоциклети " - надлежно 21.8 и 16.9%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР