През второто и третото тримесечие на 2020 г. Международната агенция

...
През второто и третото тримесечие на 2020 г. Международната агенция
Коментари Харесай

Правят оценка на избора на площадка за АЕЦ в Узбекистан

През второто и третото тримесечие на 2020 година Международната организация за атомна сила (МААЕ) възнамерява да организира две експертни задачи в Узбекистан, с цел да оцени избора на място за строителство на АЕЦ и да даде своите изводи. Според стандартите на МААЕ е неразрешено построяването на АЕЦ, в случай че има висока сеизмична интензивност на определената зона над 9 степени и съществуване на деен тектонски разлом.

Вахитан Исмаилов, заместник-директор на Института по сеизмология на Академията на науките на Узбекистан разгласи, че специалисти от страната в началото са избрали 10 региона с по няколко места, подобаващи за АЕЦ и от тях са селектирали две. След задълбочени инженерни изследвания за площадка е определен региона на езерото Тузкан.

Всички инструментални и архивни данни демонстрират, че това е най-благоприятната площадка, като в радиус 50 километра от нея през последните 2000 години не са регистрирани мощни трусове. За първата АЕЦ в Узбекистан съветската корпорация „ Росатом “ предлага най-съвременен план от потомство „ три плюс “ с реактори ВВЕР-1200.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР