През втория и заключителен ден от срещата си в Брюксел

...
През втория и заключителен ден от срещата си в Брюксел
Коментари Харесай

Вторият ден от срещата на НАТО ще е фокусиран върху Афганистан

През втория и финален ден от срещата си в Брюксел водачите на НАТО ще се опитат да превъзмогнат настояванията на Доналд Тръмп за по-високи разноски за защита и да се съсредоточат върху прекратяването на дългата война в Афганистан.

Очаква се през днешния ден българският президент Радев да се срещне с турския си сътрудник Реджеп Ердоган. Ердоган пък ще разиска с гръцкия министър председател Ципрас настояването на Анкара 8-е военни, които избягаха в нощта на несполучливия прелом, да бъдат екстрадирани.

Лидерите ще приветстват пристигналите на срещата сътрудници, които не са членки на НАТО, в това число афганистанския президент Ашраф Гани и този на Украйна Петро Порошенко пред новото седалище Алианса.

Премиерът на Англия Тереза Май се опита да зададе тона в сряда, като разгласи изпращането на спомагателни войски за афганистанската подготвителна задача на НАТО. „ Ще разположим още 440 чиновници в задачата „ Решителна поддръжка “ на НАТО в Афганистан и това демонстрира, когато НАТО се обажда, Англия е една от първите, които се отзовават “, съобщи Май пред кореспонденти.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг желае водачите да се договорят да финансират афганистанските сили за сигурност до 2024 година, макар публичната отмалялост в западните страни за тяхното присъединяване в спора. Финансирането е приблизително към 1 милиард $ годишно, а Столтенберг съобщи, че чака това равнище да бъде изпълнено.

Лидерите ще желаят да научат повече за военния метод на Тръмп към Афганистан, който той преработи през август предходната година, с цел да включи усилване на въздушните удари, с цел да принуди талибаните да договарят.

Държавните глави и държавните ръководители ще обсъдят и връзките с Грузия и Украйна – две страни, чиито шансове за участие в алианса бяха попарени от съветски нашествия на техните територии. По разпоредбите на НАТО страни с териториални спорове не могат да се причислят.

Македония, въпреки това, която бе публично поканена през вчерашния ден да стартира присъединителни договаряния, ще взе участие на специфична гала през днешния ден в миг, когато алиансът се готви да се разрасне до 30 страни членки.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР