През втората половина на следващата година трябва да започне да

...
През втората половина на следващата година трябва да започне да
Коментари Харесай

Министър Петкова: Догодина трябва да започне преноса и търгуването на газ през интерконектора България - Гърция


През втората половина на идната година би трябвало да стартира да се придвижва и търгува газ през интерконектора, свързващ системите на България и Гърция. Това сподели в изявление за БНР енергийният министър Теменужка Петкова.непосредствено преди министър председателите Бойко Борисов и Алексис Ципрас да дадат старт на построяването на междусистемната газова връзка сред двете страни.

„ Този план е стратегически освен за България и за Гърция, той е стратегически и за целия Европейски Съюз и неслучайно интерконекторът Гърция-България е включен в 7-те топ целта на Европейски Съюз в бранш “Енергетика “. Той ще даде опция за действителна диверсификация на източника за доставка на природен газ, освен за България, само че и за целия район на Югоизточна Европа “, уточни Теменужка Петкова.

„ Този план би трябвало да бъде и финансово постоянен, защото той се осъществя на територията на две страни, би трябвало да бъдат контрактувани и финансовите параметри, тъй че той да бъде резистентен във времето. Оттук нататък първото, което би трябвало да бъде направено, с цел да се пристъпи към сключване на окончателните контракти с фирмите, които са резервирали потенциал е, българският и гръцкият регулатор да одобрят тръжния кодекс. В момента сме отправили молба към двата регулатора, за оптимално съкращаване на тези периоди, по този начин, че до края на месец юли, ние да сме завършили с този развой по подписването на окончателните съглашения “, изясни министърът на енергетиката.

„ Ние би трябвало да приключим подготвителните действия за строителството на този план, да възложим строителството и през 2020 година този план да бъде въведен в комерсиална употреба. Има определен инженер съветник, има определен строителен контрол, има определен снабдител на тръби, има определен строител. Финализира се договорът с Европейската капиталова банка. Българското държавно управление е предоставило 110 млн. евро държавна гаранция за този план. Тя ще бъде употребена за финансирането от страна на Европейската капиталова банка. Предоставени са 39 млн. евро от българската оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, 45 млн. евро по механизма за свързване “.

„ Бяха извършени и две етапи на пазарен тест, по този начин както плануват европейските правила. Има подадени обвързващи предложения, има подписани предварителни съглашения, импортирани банкови гаранции от страна на участниците в пазарния тест. Сега чакаме регулаторите на двете страни да се произнесат, да бъде утвърден мрежовият кодекс и оттук насетне следва и завършването и подписването на договорите за транспорт на газ “, изясни енергийният министър.

Интервюто на Юлияна Корнажева с Теменужка Петкова може да чуете от звуковия файл на уеб страницата на БНР: http://bnr.bg/post/101122033/temenujka-petkova
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР