През вековете, освен на ласките на любимия си, любовниците на

...
През вековете, освен на ласките на любимия си, любовниците на
Коментари Харесай

Джейн Шор – вдъхновението за сцената с „Пътя на срама“ от „Игра на тронове“

През вековете, с изключение на на ласките на обичания си, любовниците на кралете се радвали на избрани облаги – бижута и други блага, парцели и даже позиции в двора за нейни близки и родственици.

Но когато въпросният крал загинел нещата ставали рискови доста, доста бързо. Често наследниците и останалите му законни родственици се отнасяли извънредно враждебно към някогашната фаворитка на краля. И защото тя към този момент не разполагала с неговата протекция, усмивките се превръщали в злобни погледи.

Един подобен образец е Алис Перърс, любовницата на Едуард III, разказана като “разпусната жена “ от историците. Но с помощта на аферата ѝ с доста по-възрастния от нея крал, тя станала най-богатата жена в Англия. Съществува история, най-вероятно погрешна, само че въпреки всичко любопитна, съгласно която, когато Едуард III лежащ на предсмъртното си легло през 1377 година, а Алис Перърс вместо да се грижи за него, била заета да смъква пръстените от ръцете му. Не е ясно дали това фактически се е случило, само че е несъмнено, че откакто кралят бил разгласен за мъртъв, Алис била прогонена от кралството, а земите ѝ били иззети.

Едуард III

Три века по-късно, когато Чалрз II умирал, той мислел само за ориста на една от своите любовници. Чарлз II повикал брат си – бъдещия крал Джеймс II и го умолявал да не оставя „ бедната Нели да почине от апетит “ . В продължение на години кралят имал спекулация с любовницата си Нел Гуин, която била актриса. Джеймс II не е измежду обичаните управници на Англия, само че изплаща задълженията на Нел и ѝ дава пенсия преди тя да почине от сифилис през 1687 – три години след гибелта на Чалрз II.

Нел Гуин

Но любовницата, която имала най-лош шанс от всички, откакто изгубва отбраната на своя крал, е Джейн Шор – метресата на крал Едуард IV. Всъщност тестването на Шор е толкоз известно, че точно то въодушевява Джордж Р. Р. Мартин за сцената с „ Пътя на срама “, изминат от Церсей Ланистър. Авторът споделя пред “Entertainment Weekly ”, че е базирал съответно тази част с Церсей на Джейн Шор, която била осъдена по същия метод, откакто нейният обичан крал умрял.

„ Било е наказване против дамите за да пречупят тяхната горделивост. А Церсей се избрана със своята горделивост “ – споделя Мартин. В „ Игра на тронове “ Церсей Ланистър е принудена да премине гола по улиците, до момента в който в това време чува виковете „ Срам! Срам! Срам! “ от тълпата.

Джейн Шор по „ пътя на срама “

Джейн Шор, която минава по същински „ път на срама “ през 1483 година, била грубо унижена, само че ранният ѝ живот изглеждал добър. Тя е родена с името Елизабет Ламбърт, а татко ѝ бил търговец на тъкани. На млади години Елизабет е омъжена за проспериращия златар Уилям Шор, а след развода си се среща с краля.

Едуард IV бил същински женкар. Той подписва скришен брак с вдовицата Елизабет Уудвил, откакто интензивно се опитвал да я направи своя държанка. Тя обаче го заплашва, че ще се самоубие, в случай че той не я направи своя брачна половинка. От брака си Едуард IV и Елизабет имат доста деца и двамата наподобяват щастливи дружно, само че кралят продължава да поддържа афери с разнообразни дами. Той даже станал прочут с това, че се отказвал от тях ненадейно, както и че ги „ предавал “ на приятелите си, което извънредно доста разстройвало дамите.

Но в случай че Едуард IV същински е обичал някоя от своите метреси, това била Джейн Шор. Тя била превъзходна, наричали я „ Розата на Лондон “. Връзката ѝ с краля стартира през 1476  и двамата остават дружно до неговата гибел. Някои имат вяра, че Едуард IV наричал Джейн своята „ най-щастлива “ любовница – тя била блага, общителна и със ужасно възприятие за комизъм.

Едуард IV

Едуард IV се разболява на 40-годишна възраст и умира на 14.04.1483 година. Джейн била шокирана, само че въпреки всичко първоначално съумява да се погрижи за бъдещето си, осъществявайки връзки както с един от синовете на Едуард IV – Томас Грей, по този начин и с най-близкия другар на умрелия крал – Уилям Хейстингс.

Атаката против Джейн Шор не идвала от вдовицата на краля Елизабет Уудвил, нито от нейните деца, а от по-малкия му брат Ричард III. Джейн била обществено оповестена за „ срамна и злочеста жена “.

Ричард III сяда на трона, макар че наследници на Едуард IV са синовете му Едуард V и брат му Ричард. Двете момчета обаче били затворени в Тауър. Тяхната орис е незнайна.

Ричард III бил мразен от мнозина и изключително от кралица Елизабет, която се страхувала от него и даже избягала в Уестминстърското абатство, търсейки леговище. След като са формирани някои конспирации против него, Ричард III взема решение да предприеме дейности. Без правосъден развой той упреква Уилям Хейстингс в изменничество и той е екзекутиран в границите на няколко часа след присъдата.

Ричард III

Джейн Шор е упрекната в това, че е пренасяла известия сред кралица Елизабет и Хейстингс, посредством които те са поддържали заговора против Ричард III. Наказанието ѝ било смирение по улиците на Лондон.

Тя била принудена да мине през града, облечена само с едно покривало и свещ в ръка. Тълпата ѝ се присмивала и подигравала, само че тя не е засегната физически.

След „ Пътя на срама “ Джейн била изпратена в пандиза Лъдгейт. Там тя получава писмо от един от доверениците на Едуард IV – Томас Линам, който урежда нейното освобождение и се дами за нея. Когато Томас Мор среща Джейн към този момент като стара жена, той написа, че хубостта ѝ към момента не била увехнала.

Историята не ни споделя по какъв начин Джейн Шор се е възстановила след нейния „ път на срама “, само че актрисата Лина Хийди, която играе ролята на Церсей Ланистър в „ Игра на тронове “ споделя пред интервюиращите, че ѝ е било ужасно мъчно да снима сцената. „ Не мисля, че някой заслужава сходно отношение “ – споделя тя.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР