През вчерашния ден цената на международните пазари за природен газ

...
През вчерашния ден цената на международните пазари за природен газ
Коментари Харесай

Васко Начев: Крайно време е КЗК да се намеси заради цените на горивата

" През вчерашния ден цената на интернационалните пазари за природен газ цената падна с 5%, а наклонността е да върви надолу ", това зави пред Българска национална телевизия енергийният специалист Васко Начев.

" Според мен е изцяло ненужно да се вършат прогнози за май месец, тъй като не се знае от през днешния ден за на следващия ден какво ще се случи, камо ли след три седмици ", акцентира той.

" При състояние, че нямаме никакви наказания върху нефта, пазарът се самоизолира и самичък си постанова наказания против Русия. Един милион барела по-малко идват към европа ", посочи Начев.

" Санкциите са едно политическо решение, което рефлектира психически върху пазара. Санкциите са наложени и работят, тъй като е доста мъчно да се прави търговия. Не знаете дали, в случай че си платите на фючърса след два месеца ще си получите стоката ", разяснява той.

" Интересно е за какво у нас цените на бензиностанциите вървят нагоре в случай, че няма причина за сходно нещо. Руският петрол, който на 80% " Лукойл - Нефтохим " използва е с 35% по-нисък от цената на сорта " Брент ", а в това време виждаме по какъв начин цените вървят нагоре. " Лукойл " да не управлява целия интернационален пазар? Не може да усилваш по този начин цените без да има пазарна логичност. Цените надвишават доста действителната цена, която би трябвало да е сега ", акцентира енергийният специалист.

По думите му горивата би трябвало да са с към 15 стотинки по-евтини.

" Това не е в резултат на притежателите на бензиностанциите. Те са притиснати от дистрибуторите, които идват от " Лукойл ", която работи единствено с трима медиатори. Не е ясно те на какви получават. Дали огромният марш остава при тях, в което се колебая или той си идва от самата рафинерия. Тук е мястото Комисия за защита на конкуренцията да се намеси и да излезе със мнение. Може и да има причина, само че обществото не знае истината, а тогава стартират слуховете ", съобщи още Васко Начев.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР