През Възраждането куюмджийството е един от най-престижните занаяти у нас.

...
През Възраждането куюмджийството е един от най-престижните занаяти у нас.
Коментари Харесай

Гривни звънкат под възглаве...

През Възраждането куюмджийството е един от най-престижните занаяти у нас. Наред със свещениците, учителите и другите първенци на общността са почитани работещите с благородни метали - златари и дюкмеджиите, майстори на произведения от олово, мед, бронз, месинг и други неблагородни метали.
Изложбата "Гривни звънкат под възглаве... ", която се открива през днешния ден от 18 ч. в Регионалния етнографски музей в Пловдив, готова взаимно с Етнографския музей навън "Етър " в Габрово, среща посетителите със характерните принадлежности, модели и форми, както с обичайните техники, употребявани в златарството. Насочва взор към дюкмеджийството - един малко познато през днешния ден, само че известен в предишното поминък за направа на по-евтини железни предмети. Изработвани са произведения за домашни потребности (дръжки и резета за порти и прозорци, барутници, оловни павурчета за ракия, светилници и др.); за занаятчийски използва - модели на куюмджийски произведения, дивити, пиринчени дръжки за ножове, дюлгерски отвеси, везни за кантари, печати на църкви и така нататък и украшения - пръстени, гривни, чапрази, обеци (основно от мед, бронз, месинг).
Куюмджиите са създателите на украшения за декорация на човешкото тяло, само че демонстрират гения си и при изработването на църковната утвар и първокласни произведения за бита. Най-различни по предопределение и тип са накитите, които допълват обичайния костюм. Но с изключение на като декорация, те са и апотропеите, които имат чудодейна мощ да пазят притежателката си от неприятен взор, да отклоняват злите мисли и да й подсигуряват здраве и благоденствие. Накит се подарява на определената булка, той е общественият индикатор от какво семейство идва и в какво отива.
Изложбата отделя уместно място на присъщата за Габровско женска сукманена носия със сокайното забраждане. Може да се видят изящни ритуални произведения, употребявани в християнското свещенодействие, както и повлияните от западната мода първокласни предмети на бита. За по-любознателните гости в изложбата е включена любопитна информация за смисъла и ролята на накитите в националните обичаи, за традиции и вярвания; за историята на занаята; за метода, по който куюмджиите са търгували или рекламирали стоката си.
Специален модул, отдаден на децата, дава опция да се срещнат със занаята, като се забавляват и играят. Видеоматериали показват забавни тематични презентации - "Как се гласи сокай " и "Основни техники в производството на произведения " и други

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР