През уикенда в частен видео разговор с американски законодатели украинският

...
През уикенда в частен видео разговор с американски законодатели украинският
Коментари Харесай

Защо Украйна иска от Запада военни самолети?

През уикенда в частен видео диалог с американски законодатели украинският президент Володимир Зеленски насочи „ обезверена “ молба към Съединени американски щати да оказват помощ на Киев с още бойни самолети за битката му с съветската инвазия и запазването на надзор върху въздушното му пространство. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели, че Вашингтон е дал " зелена светлина " на концепцията и понастоящем „ доста, доста интензивно “ разисква предлагането, според което прилежащата на Украйна Полша ще достави на Киев няколко изтребителя руско произвеждане, като в подмяна получи американски Ф-16, с цел да компенсира неналичията.

Обаче към това предложение има доста неразбираеми неща и Полша в обществените си изяви напълно не е въодушевена, основно тъй като Русия предизвести, че Москва ще схване поддръжката за Военновъздушни сили на Украйна като интервенция в спора и този, който оказва такава помощ, ще стане обект на ответен удар. Официалните мнения от НАТО и членката на Европейски Съюз Полша единствено удостоверяват, че договарянията по тематиката не престават.

ЗАЩО УКРАЙНА съдебна експертиза НУЖДАЕ ОТ ВОЕННИ САМОЛЕТИ?

Военновъздушните сили на Украйна употребяват руските изтребители МиГ-29 и Су, с цел да бранят своето небе и територия от почналото на 24 февруари военно настъпление на Русия и приканват за още самолети, с цел да могат да продължат дълготрайно задачата си. Украинските военновъздушни сили са надалеч по-малочислени от мощните съветски Военновъздушни сили, само че украинските водачи не престават да правят бойни полети и настояват, че нанасят провали макар повтарящите съветските военни заявки, че са потиснали въздушната мощност и и противовъздушната защита на Украйна.

ЗАЩО БОЙНИТЕ САМОЛЕТИ ДА НЕ СА ОТ Съединени американски щати?

Военните водачи в Украйна не са обучавани да летят на американски изтребители, само че би било елементарно да се оправят с МиГ-29, които сега са на въоръжение в членките на НАТО Полша, България и Словакия.

Украински водачи ще могат незабавно да полетят с съветските самолети Миг, само че Полша не е склонна да се раздели със доста количество от самолетите си, без да е получила нови, с които да ги размени. Произвежданите в Съединени американски щати Ф-16 са основата на Военновъздушни сили на Полша, която в този момент модернизира въоръжените си сили.

КАКЪВ Е ОТГОВОРЪТ НА ПОЛША?

Блинкън сподели, че има „ зелена светлина “ Полша да прати самолети в Украйна. Обаче полската реакция е сдържана. " Що се отнася до изпращането на самолети, мога единствено да повторя, че не са взети решения по този въпрос “, сподели държавният представител Пьотър Мюлер. Той отхвърли изказванията, че Полша може да допусне украински военни самолети на свои летища. Русия твърди, че Румъния и някои други неназовани страни одобряват бойни самолети на Украйна.

Същевременно Полша поддържа Украйна както политически, по този начин и нейната териториална целокупност и суверенитет, а също и в филантропично отношение, като отваря границите си за бежанци от страни отвън Европейски Съюз.

ЗАЩО ПОЛША НЕ ПОЕМА ТВЪРД АНГАЖИМЕНТ?

Въпреки поддръжката си за битката на Украйна Варшава е изправена пред основно и мъчно решение дали да даде свои самолети на Украйна. Русия предизвести съседите на Украйна да не одобряват нейни военни самолети на своя територия и споделя, че Москва може да възприема това като „ интервенция във въоръжения спор “. А това може да значи започване на военни дейности. Думите на Русия може да бъдат считани за по-общо предизвестие да не се оказва помощ на украинските Военновъздушни сили.

Освен това Полша граничи с съветски ексклав Калининград и има дълга граница с съветския съдружник Беларус. Отношенията сред Варшава и Москва са в ниска точка, откогато през 2015 година на власт в Полша пристигна дясно държавно управление.

ДРУГИ СЪОБРАЖЕНИЯ

Един от основните проблеми е къде ще бъдат основани тези МиГ-ове, в случай че бъдат предоставени, тъй като те не могат да бъдат на територията на НАТО. Не е ясно също дали Украйна ще е в положение да ги съхранява и обслужва в нескончаем интервал от време поради военните дейности на нейна територия.

Другият въпрос би бил по какъв начин да бъдат изпратени самолетите в Украйна. Полските водачи, които са и натовски водачи, не могат да летят с тях до Украйна, без да рискуват да намесят НАТО в спора. А идването на украински водачи в Полша, с цел да откарат самолетите, също може да сътвори сходни проблеми.

Има и закъснение в производството на Ф-16, което значи, че страните, които вероятно ще се лишат от своите изтребители МиГ и Су ще би трябвало да чакат известно време, с цел да запълнят неналичията. Сенаторът Марко Рубио заключи обстановката с думите: " Има затруднения около това. Не е толкоз елементарно те да бъдат предадени. Трябва да летят до такава степен. Трябва да бъдат дислоцирани някъде на земята. А руснаците изстреляха сред осем и дванайсет ракети по летище в Западна Украйна. И това е просто част от тактиката да бъде отстранена опцията от разполагане на тези самолети ", сподели републиканецът от Флорида.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР