През уикенда най-големият круизен кораб в света отплава тържествено от

...
През уикенда най-големият круизен кораб в света отплава тържествено от
Коментари Харесай

Най-големият круизен кораб предизвиква опасения за околната среда

През уикенда най-големият круизен транспортен съд в света отплава тържествено от Маями, Флорида, на първата си седемдневна обиколка.

Гигантът на Royal Caribbean International - наименуван Иконата на моретата (Icon of the Seas) - напусна пристанището, изпратен от десетки любопитни хора.  

Разполагащ със 7 плувни басейна, 6 водни пързалки и общо 20 палуби, корабът е почти пет пъти по-голям от Титаник и има оптимален пътнически потенциал от 7600 души. Дълъг е 365 метра и тежи 250 800 метрични тона.

Построяването му коства 2 милиарда $.

Освен голям потребителски интерес, стартирането на гигантския плаващ курорт провокира нови опасения по отношение на въздействието на круизния туризъм върху околната среда, написа CNBC.

Корабът работи с полутечен природен газ, който гори по-чисто от другите стандартни морски горива, само че съдържа високи равнища на метан.

Метанът е към 80 пъти по-мощен от въглеродния диоксид, когато става въпрос за стопляне на атмосферата, като учените предизвестиха, че излъчванията на метан би трябвало да бъдат фрапантно понижени, с цел да се избегне най-лошото от това, което се чака от климатичната рецесия.

„ Това е стъпка в неверната посока “, разяснява Брайън Комър, шеф на морската стратегия към Международния съвет за чист превоз (ICCT), представен от Reuters.

„ Използването на LNG като корабно гориво отделя над 120% повече излъчвания на парникови газове през виталния цикъл от корабния газьол “, добави той.

ICCT разгласява отчет предходната седмица, в който предизвестява, че излъчванията на метан от кораби, работещи с полутечен природен газ, са по-високи от хипотетичното в актуалните разпореждания, отбелязвайки, че потреблението на полутечен природен газ като корабно гориво „ бързо нараства “.

Royal Caribbean International споделя, че всеки киловат сила, употребен за Icon of the Seas, „ се ревизира деликатно за енергийна успеваемост и понижаване на излъчванията “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР