През уикенда много етиопци внезапно откриха, че могат да изтеглят

...
През уикенда много етиопци внезапно откриха, че могат да изтеглят
Коментари Харесай

Клиентите на най-голямата банка в Етиопия теглят милиони, които не са техни

През уикенда доста етиопци ненадейно откриха, че могат да изтеглят повече пари от банкоматите, в сравнение с имат в сметките си. Това се дължи на срив в системата на най-голямата комерсиална банка в Етиопия – държавната CBE, която в този момент интензивно се пробва да възвърне тези десетки милиони изтеглени долари.

В резултат на този срив, клиентите на CBE изтеглиха или трансферираха повече от 40 млн. $ в други банки.

На експертите на кредитната организация им лиши няколко часа да спрат транзакциите. Президентът на банката Аби Сано съобщи на конференция, че по-голямата част от парите в брой са изтеглени от студенти. Пред банкоматите на CBE в студентските кампуси се образуваха дълги опашки, оповестяват медиите.

Няколко академични админи приканиха студентите да върнат парите, които не им принадлежат. Аби Сано увери репортерите, че всеки, който върне нелегално изтеглените средства няма да бъде измамен под наказателна отговорност.

Официалният акаунт на CBE в обществената мрежа X удостовери, че обслужването на клиентите е краткотрайно прекратено, само че отхвърли догатките, че спирането е резултат от хакерска атака. Банката заяви също, че работата на банкоматите е отчасти възобновена.

Централната банка на Етиопия, която управлява финансовия бранш на страната, съобщи, че CBE краткотрайно е прекратила обслужването на клиенти поради обзор на сигурността на системата, а не поради „ случай, който е компрометирал банката, нейните клиенти и цялата финансова система “, цитира CNBC изказването на регулатора.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР