През учебната година, както и през лятната ваканция, читалищната дейност

...
През учебната година, както и през лятната ваканция, читалищната дейност
Коментари Харесай

За най-ценното - да усетиш, че си бил полезен

През образователната година, както и през лятната почивка, читалищната активност в с. Царацово, обл. Пловдив се подкрепя посредством доброволните начинания на две ученички - Михаела Михова и Александра Виденов . Единадесетокласничките се занимават интензивно с организацията на празнувания, локални празници, на фолклорни и спортни събития, както и оказват помощ в библиотеката на читалището. Напълно справедливо през 2018 година те бяха наградени с приз за неизменност на Годишните награди за доброволчество " Героите " . Разговаряме с Михаела и Александра за силата на положителното преди тазгодишното издание на благотворителната самодейност и тъкмо сега, когато тече Седмицата на героите , в която всеки един от вас може да се включи.
 Избери своя воин и му кажи
Избери своя воин и му кажи " Благодаря "

Стартират номинациите за Годишните награди за доброволчество

Михаела и Александра споделиха за news.bg, че читалището ги притегля от напълно дребни. Спомнят си по какъв начин още в детската градина дядовците им са ги водили да си вземат книги и са им чели. По-късно се включват в танцовия състав към читалище " Дядо Иван Арабаджията - 1926 година " и по този начин е и до през днешния ден. Въпреки останалите задължения и двете девойки съумяват да намерят време за всички начинания и мероприятия. Улеснява ги потреблението на персонален график, който е част от дилемите през седмицата.

" Винаги вършим всичко с огромно предпочитание и наслаждение, а когато това е обвързвано с усмивки и благодарствени погледи удовлетворението е още по-голямо ", признават девойките.

Читалищата в България постоянно са били просветни институции, стожери на българските обичаи и духовността . Доста от тях през днешния ден обаче тънат в съсипия. За да се възродят още веднъж, съгласно Михаела и Александра е належащо преди всичко да има сърцати хора, които с готовност, наслаждение и хрумвания да извършват своите отговорности. Такива хора те са срещнали в с. Царацово в лицето на Елисавета Сандекова и Христина Иванова - хората, които работят в читалището. От самото начало те са насочвали неуморните ученички, подкрепяли са ги, поставяли са им задания и са били до тях във всички действия. " Те са хората, които с труда си и с концепциите си крепят читалището. Те ни демонстрираха и посоката, в която поехме преди време ", безапелационни са Александра и Михаела.

Доброволчеството за тях е доста хубаво нещо. Основното възприятие, което им дава тласък се оказва удовлетворението, че си потребен, че можеш да покажеш положителната страна и изгодите от съществуването на тази институция - стремейки се да съхраняваш традициите и духовността, да ограмотяваш, да учиш на положително.
 Снимка 424439
Източник:

Любовта към книгите преди всичко, към националните танци, любовта към историята и традициите - всичко това стимулира двете млади дами да придвижват силата си и да влагат сили в активността на читалището. Не на последно място е и общуването с млади и положителни хора, което за тях е зареждащо.

Всеки на тази възраст към този момент избира пътя, по който да поеме. Ние отдавна сме го избрали, редом с останалите задължения в учебно заведение. За техните връстници в учебно заведение идеята се коства забавна, приказват с девойките постоянно на тази тематика, само че самите те признават, че не всеки е подготвен да бъде част от една такава доброволческа самодейност. Срещат помощ и поддръжка от съучениците си, а са дарени с наслада.

Михаела и Александра несъмнено са културни дейци, отличени като герои. Съвсем обаче не се усещат по този начин и непретенциозно споделят: " Ние сме елементарни девойки, които се занимават с това, което обичат , и ни е забавно, прелестно и занимателно. Научаваме много нови неща, които в избрани моменти бихме споделили са ни и потребни. Не сме герои, ние сме елементарни хора . "

Най-ценното от доброволческата им активност е чувството, че са били потребни, че са подали ръка и са помогнали на някого . Въпреки неуморния труд, те се усещат задоволени. А тласъкът да продължат са забележимите резултати - " това, че се получава и успяваш, искаш да продължиш отново по този начин напред ", описват още единадесетокласничките.

Културните действия в читалището им носят страсти и ги зареждат. " Винаги на драго сърце сме взели участие в тях и компликациите, каквито постоянно има, не са били спънка да се оправяме с всичко, дори в противен случай, те са ни стимулирали да бъдем по-точни и усърдни ".

Както в предишното, по този начин и в този момент читалището постоянно е било образован център, страж на обичаи и нематериалност, считат Михаела и Александра. Те смятат, че в Царацово тези му функционалности се пазят и до през днешния ден с помощта на хората, които са там - тяхното предпочитание да се възродят, техните хрумвания, тяхната разпоредителност, която ги зарежда и несъмнено, те двете самите.
 Снимка 424438
Източник:

Чрез тези начинания - празници, празнувания, организирането на сбирки за деца, национални танци за деца и възрастни, притеглят доста младежи, които имат опция да се срещнат с традициите, книгите и предишното, а в Царацово живеят доста млади фамилии, чиито деца демонстрират интерес в тази тенденция. Библиотеката разполага с доста богат ресурс от книги на разнообразни тематики и за разнообразни възрасти и непрестанно се обогатява.

Следващата година следва двете девойки да приключват междинното си обучение и към този момент са се ориентирали в мечтаната специалност. И Михаела, и Александра желаят да следват медицина . Започнали са и с подготовката за изпитите.

Училището и доброволческата работа до в този момент са вървели ръка за ръка. " Твърдо решени сме да бъдем в читалището още дълго време и да продължим с това, с което се занимаваме . Смятаме, че тази активност единствено може да ни бъде от изгода в бъдеще, а въпреки това и ние да бъдем потребни с това, с което следва да се занимаваме ", споделят девойките. Михаела и Александра показаха вяра, че ще съумеят да предадат на по-малките това, което до в този момент са научили. Стремежът им е да привлекат децата към читалището и неговата активност, с цел да го има националният дух и горделивост и самочувствието на знаещи хора, които познават предишното си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР