През целия си наситен със събития мандат начело на Европейската

През целия си наситен със събития мандат начело на Европейската ...

Какво наследство ще получи Лагард от Драги.


През целия си наситен със събития мандат начело на Европейската централна банка Марио Драги беше пионер на интелигентната реформа. Дори след като личните му намеси поставиха под контрол кризата с еврото, той често бе принуждаван да се бори с хроничните дефлационни сили в еврозоната, пише Гавин Дейвис за Financial Times.

Още по тематаДраги: Необходими са значителни стимули, не ни харесва какво виждаме при инфлацията Драги отново трябва да прояви решителностКое е истинското наследство на Марио Драги?
Неговият отговор беше да създаде пакет от нетрадиционни мерки за облекчаване на паричната политика на ЕЦБ, след като лихвите се насочиха към отрицателна територия. Той ще завещае на Кристин Лагард, номинираният му наследник, набор от мерки, които изглеждаха немислими в еврозоната преди пет години. ЕЦБ вече е напълно модерна централна банка. 

Следващата седмица Драги ще има последен шанс да циментира монетарното разхлабване до края на 2020 г. Но той е изправен срещу съпротивата на ястребите от  управителния съвет ЕЦБ, които са все по-скептични към необходимостта от спешни действия и съмняващи се относно ефективността на нетрадиционното парично облекчаване.

На прощалната си реч от 18 юни в Синтра, Португалия президентът очерта най-новия си план. Той заяви, че ЕЦБ все още разполага с много монетарни „амуниции“ под формата на още по-отрицателни лихвени проценти, заедно с експанзионистични насоки за бъдещите лихви и по-големи покупки на активи.

Той също така подчерта, че целта за инфлацията от „под, но близо до 2 на сто“ трябва да се разглежда като симетрична, което предполага, че би трябвало да има периоди в икономическия цикъла, когато инфлацията надвишава тези темпове. И накрая, той изложи сериозен аргумент, че ЕС трябва да създаде нов фискален механизъм за стимулиране на икономиката при тежък спад.

След речта в Синтра ЕЦБ скромно разшири своите бъдещи насоки за лихвите и създаде вътрешни комисии, които да разглеждат всички други аспекти на предложенията на Драги. Имаше мълчаливо обещание за много по-голям пакет мерки на срещата на ЕЦБ този месец.

Оттогава не се наблюдава промяна в рисковете за намаляване на икономическата активност или за инфлация устойчиво под целта. Следователно пазарът очаква много значим пакет тази седмица.

Напоследък обаче се появи ответна реакция от страна на ястреби в управителния съвет, водени от президента на Бундесбанк Йенс Вайдман, който беше разочарованият кандидат в надпреварата за наследник на Драги през лятото.

В неотдавнашно интервю Вайдман заяви, че няма нужда да се паникьосваме по отношение на икономическата активност и добави (ястребски), че всеки процент на инфлация между нула и 2 на сто би бил в съответствие с настоящото формулиране на целта за инфлацията.

По отношение на паричната политика шефът на Бундесбанк подкрепи по-нататъшното намаляване на лихвите, като се аргументира, че икономиката все още не е достигнала „повратната точка“, при която по-нататъшното понижаване на лихвите става контрапродуктивно, като отслабва кредитите в банковия сектор. Той също така се съгласи с Драги, че в тежка рецесия трябва да се разчита повече на фискални стимули, отколкото който и да било от неговите предшественици в Bundesbank би одобрил.
12»-->Още по темата:НотификацииКристин Лагардпарична политикаЕЦБМарио Драгимонетарна политикаполитика на централните банки

Последни новини Правителството ще бори мръсния въздух с Национална програмаПравителството ще бори мръсния въздух с Национална програмаЗапочва освобождаването на честоти за изграждането на 5G мрежиЗапочва освобождаването на честоти за изграждането на 5G мрежиДопълнителни звена ще подпомагат контролната дейност на общинитеДопълнителни звена ще подпомагат контролната дейност на общинитеАнализатор: Защо прокуратурата се намеси в проблема между България и РусияАнализатор: Защо прокуратурата се намеси в проблема между България и Русия10видеоPeloton иска да набере 1 млрд. долара при IPO-то сиPeloton иска да набере 1 млрд. долара при IPO-то си1видео„Монбат“ и „Албена“ се връщат в SOFIX„Монбат“ и „Албена“ се връщат в SOFIXБойко Борисов: Отношенията с Русия не могат да се поставят само в една плоскостБойко Борисов: Отношенията с Русия не могат да се поставят само в една плоскостСтроителството на пътя Мездра-Ботевград може да започне до края на годинатаСтроителството на пътя Мездра-Ботевград може да започне до края на годинатаБорисов: Не сме се провалили с поста в Европейската комисия Борисов: Не сме се провалили с поста в Европейската комисия Още по тематаТри гледни точки за монетарното разхлабванеТри гледни точки за монетарното разхлабване2Рецесията може да се превърне в кризаРецесията може да се превърне в кризавидеоКакво мисли за лихвите най-мълчаливият централен банкер в Полша?Какво мисли за лихвите най-мълчаливият централен банкер в Полша?Разширяване на еврозоната с България и Хърватия ще е един от приоритетите на ЕЦБРазширяване на еврозоната с България и Хърватия ще е един от приоритетите на ЕЦБ9видеоЦентралните банки ще имат нужда от нови инструменти при следваща кризаЦентралните банки ще имат нужда от нови инструменти при следваща криза2Кристин Лагард защити стимулите на ЕЦБ за икономикатаКристин Лагард защити стимулите на ЕЦБ за икономикатаВайдман се връща към познатия си образ на враг на стимулитеВайдман се връща към познатия си образ на враг на стимулитеНадийм Илахи е новият регионален представител на МВФ за Румъния и БългарияНадийм Илахи е новият регионален представител на МВФ за Румъния и БългарияЕЦБ трябва да предложи на Германия голяма сделкаЕЦБ трябва да предложи на Германия голяма сделка2 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!

Източник: investor.bg