През целия период на Студената война и през десетилетията след

...
През целия период на Студената война и през десетилетията след
Коментари Харесай

Проблемите с руския газ водят Европа все по-близо до ограничения, квоти и режими

През целия интервал на Студената война и през десетилетията след нея Русия беше постоянен снабдител на газ за Европа. Това се промени тази седмица, предава Bloomberg.bg.

Русия понижи доставките на газ като явно ответно деяние поради поддръжката на Европа за Киев. След най-мащабните си стъпки в потреблението на силата като оръжие, нормирането на газа в района към този момент е напълно действителна вероятност.

Ограничаването на доставките докара до внезапен скок на цените, усили натиска върху стопанската система на района и може да докара до напрежение в европейската взаимност - все победи за Кремъл, които пристигнаха в миг, когато европейските водачи подчертаха поддръжката си за Украйна по време на високопоставено пътешестване до нападнатата страна.

Тъй като европейските комунални услуги са принудени да употребяват запасите, предопределени за покриване на потребностите през зимата, държавният надзор върху разпределението на газ може да стартира до няколко месеца. Според консултанта Wood Mackenzie Ltd., в случай че Русия изцяло затвори главната си връзка, районът може да изчерпи доставките си до януари.

" Ситуацията е сериозна, напрегната ", съобщи немският министър на стопанската система Роберт Хабек в изявление за телевизия ARD в четвъртък. " Това е тестване на силите сред западните съдружници и Русия. "

Засилената паника бе провокирана, откакто Кремъл понижи с към 60 % потоците по газопровода " Северен поток ", който изпомпва газ напряко за Германия. Намалените доставки имаха верижен резултат за Франция, Австрия и Чешката република.

Германската компания Uniper SE, най-големият покупател на съветски газ в Европа, получава 60% по-малко газ от поръчаното. Италианската Eni SpA получи в петък единствено половината от декларираните количества от държавната компания Gazprom PJSC, а френската Engie SA и австрийската OMV AG също бяха наранени.

Президентът Владимир Путин наруши десетилетията на надеждни енергийни връзки, като последователно ограничи доставките с дребни стъпки от началото на войната в края на февруари, а по-късно форсира дейностите тази седмица.

" Това по-нататъшно понижаване има за цел да направи зареждането на хранилищата предизвикателство на равнище Европейски Съюз и да сложи на тестване нежното единение на Европейски Съюз ", съобщи Тиери Брос, професор в Парижкия институт за политически проучвания. " Това ще продължи, до момента в който кранчето не бъде изцяло затворено. "

Подтикнати от напрежението, цените на природния газ в Европа се покачиха с към 50 % до най-големия седмичен растеж от ранните стадии на съветската война в Украйна. Регионът разполага с малко други възможности на съветските газопроводи, изключително през сериозните зимни месеци. Свободният потенциал на Норвегия и Нидерландия е дребен, а доставките на полутечен природен газ се чака да станат по-ограничени.

Китай, най-големият вносител на полутечен природен газ в света през 2021 година, понижи спотовите покупки през тази година, откакто рестриктивните мерки на Covid-19 понижиха търсенето. Но използването евентуално ще се възвърне тази зима, което ще изправи Китай против Европа за намаляващото количество свободен полутечен природен газ. Ремонтите на основен терминал за експорт в Тексас в допълнение ще затруднят доставките.

В петък Европейската комисия предложи на Украйна да получи статут на претендент за участие, ден откакто немският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Марио Драги пътуваха до Киев и поддържаха напъните.

Дори и в изискванията на проява на поддръжка, казусът с газа беше настоящ. След среща с украинския президент Володимир Зеленски Драги упрекна Русия в " неистини ", като хвърли виновността за по-ниските доставки по " Северен поток " върху техническата поддръжка. Италия може да задейства ексклузивен проект за доставка на газ още през идната седмица, в случай че Русия продължи да лимитира доставките - ход, който може да включва по-голяма взаимозависимост от по-мръсни горива.

Германия, която се намира на първото равнище от личния си тристепенен спешен проект, обмисля редица разновидности за понижаване на търсенето, като да вземем за пример да разреши на притежателите на жилища да понижат отоплението през зимата и да вкара тръжна платформа, посредством която фирмите да продават правата си на ползване. Най-голямата европейска стопанска система, която зависи от Русия за повече от една трета от доставките си, прикани за взаимност и прикани хората да пестят сила, с цел да попречат на Путин.

" Всичко зависи от механизма на Европейски Съюз за шерване на газ сред страните и от регулаторните решения за това по какъв начин да се разпределя наличният газ в границите на страните ", съобщи Джонатан Стърн, бележит откривател в Оксфордския институт за енергийни проучвания. " Една ранна студена и безветрена зима би основала ранни проблеми. "

В Германия мрежовият регулатор, прочут като BNetzA, би въвел нормиране, в случай че държавното управление разгласи изключителна обстановка с газа в страната. Базираната в Бон организация съобщи, че местата за отдих евентуално ще бъдат подложени на ограничавания, до момента в който потребителите и сериозните публични услуги като лечебните заведения ще бъдат предпазени. Предприятията могат да се сблъскат с спирания.

" Настоящите понижения на доставките на съветски газ могат да слагат всички нас - както потребителите, по този начин и промишлеността - в доста сериозна обстановка ", съобщи в Twitter Клаус Мюлер, началник на BNetzA. " Доколкото можем, би трябвало да избегнем това посредством икономии на газ и газови запаси. "

Този напън ще разтревожи основателите на икономическата политика, които се пробват да овладеят рекордната инфлация. Допълнителното нарастване на енергийните разноски рискува да подкопае напъните на Европейската централна банка да овладее повишението на цените, като стартира да покачва лихвените проценти през идващия месец.

Загрижеността за икономическия напредък също се ускорява. Потребителите са притиснати от растящите разноски за живот, а вероятността за енергийни правила и по-високи сметки за газ може в допълнение да понижи доверието. За извънредно огромния индустриален бранш на Германия казусът изостря дефицита на първични материали, който го слага в затруднено състояние.

Според осведомени, в опит да реагират, представителите на Г-7 приготвят почвата за вероятно разискване от страна на водачите на въвеждането на ценови таван върху вноса на сила от Русия.

Водещите договарящи от страна на страните членки на Г-7 изследват този механизъм като част от подготовката за срещата на върха в Баварските Алпи по-късно този месец, обявиха източници, които помолиха за анонимност.

Европа предприе ограничения за възбрана на вноса на съветски въглища и нефт, само че газът е по-трудно да бъде сменен заради изгражданите с десетилетия връзки на доставка.

" Дори и да се вземат поради контрамерки, може да се окаже неизбежно, да се наложи известно нормиране на търсенето ", сподели Масимо ди Одоардо, вицепрезидент за газовите проучвания в Wood Mackenzie.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР