През целия октомври голяма част от Европа преживя необичайно високи

...
През целия октомври голяма част от Европа преживя необичайно високи
Коментари Харесай

Затоплянето в Европа е по-бързо, отколкото в останалата част на света

През целия октомври огромна част от Европа претърпя извънредно високи температури – плажовете бяха цялостни хора – обичайни гледки за лятото, а не за есента. Затоплянето кореспондира с последния годишен отчет за положението на климата на континента, формиран от органа за наблюдаване на климата " Коперник " на Европейски Съюз и Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации.

Данните удостоверяват, че температурите в Европа са се повишили повече от два пъти в съпоставяне със междинните стойности за света в последните 30 години. Те са се повишавали приблизително с към половин градус на десетилетие.

Последствията са трагични – сред 1997 и 2021 г ледниците в Алпите са изгубили към 30 метра от дебелината на леда. Скоростта на размразяване се форсира с всяка последваща година и визира ледниците на все по-голяма надморска височина.

Европа претърпя и едни от най-интензивните горски пожари от 3 десетилетия. Някои райони, да вземем за пример Средиземноморието, бяха наранени повече от нормално поради жегата и сушата.

Бурите и неочакваните превалявания бяха с по-голяма периодичност и интензитет. Твърдата почва в резултат на засушаването изостри казуса с неспособността на земята да всмуква непотребната вода.

Лъч вяра беше, че Европейски Съюз понижи своите въглеродни излъчвания с 31% сред 1990 и 2020 година Но има да се свърши още доста работа. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР