През третото тримесечие на годината се наблюдава леко забавяне на

...
През третото тримесечие на годината се наблюдава леко забавяне на
Коментари Харесай

Икономиката на Румъния със забележителен растеж от 8,6%

През третото тримесечие на годината се следи леко закъснение на икономическия напредък в Европейски Съюз и еврозоната. Румъния пък може да се похвали със удивително достижение - стопанската система ѝ е " пораснала " с 8,6% на годишна база, сочат данни на Евростат.

Икономиката на Европейския съюз се е разраснала с 0,6% през третото тримесечие на 2017 година на тримесечна база. Данните за второто тримесечие посочваха растеж от 0,7 на 100.

На годишна база брутният вътрешен артикул на Европейски Съюз се уголемява с 2,6% през третите три месеца на годината. В съпоставяне с предходната година стопанската система въпреки всичко демонстрира леко ускоряване по отношение на предходното тримесечие, когато растежът на годишна база бе от 2,1%.

Ситуацията във връзка с еврозоната е аналогична. Икономиката там се е разраснала също с 0,6% на тримесечна база и с 2,6% на годишна база. През предходните три месеца растежът бе от 0,7% спрямо първите три месеца на годината и от 2,4% по отношение на второто тримесечие на 2016 година

На годишна база максимален напредък бележи Румъния с 8,6%. Веднага след нея са Малта с растеж от 7,7% и Латвия с 6,2%. Най-слаби резултати регистрират Дания и Гърция с напредък от 1,3%.

Най-голям растеж на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на 2017 година на тримесечна база регистрира още веднъж Румъния (2,6%), по-късно са Малта (1,9%), Латвия (1,5%) и Полша (1,2%). Икономиката се е свила в Дания – с 0,6%, а в Литва остава без смяна на равнище от 0,1%.

За България данните сочат напредък от 0,9% на тримесечна база и 3,9% на годишна база, което дава отговор на оценките на Националния статистически институт.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР