През третото тримесечие на годината се наблюдава леко забавяне на

През третото тримесечие на годината се наблюдава леко забавяне на ...

Икономиката на Румъния със забележителен растеж от 8,6% за три месеца.През третото тримесечие на годината се наблюдава леко забавяне на икономическия растеж в ЕС и еврозоната. Румъния пък може да се похвали със забележително постижение - от юли до септември икономиката ѝ е "пораснала" с 8,6%, сочат данни на Евростат.

Икономиката на Европейския съюз се е разраснала с 0,6% през третото тримесечие на 2017 г. на тримесечна база. Данните за второто тримесечие показваха ръст от 0,7 на сто.

На годишна база брутният вътрешен продукт на ЕС се разширява с 2,6% през третите три месеца на годината. В сравнение с миналата година икономиката все пак показва леко ускорение спрямо предишното тримесечие, когато ръстът на годишна база бе от 2,1%.

Ситуацията по отношение на еврозоната е аналогична. Икономиката там се е разраснала също с 0,6% на тримесечна база и с 2,6% на годишна база. През предишните три месеца ръстът бе от 0,7% в сравнение с първите три месеца на годината и от 2,4% спрямо второто тримесечие на 2016 г.

На годишна база най-голям растеж бележи Румъния с 8,6%. Веднага след нея са Малта с ръст от 7,7% и Латвия с 6,2%. Най-слаби резултати отчитат Дания и Гърция с растеж от 1,3%.

Най-голям ръст на БВП през третото тримесечие на 2017 г. на тримесечна база отчита отново Румъния (2,6%), след това са Малта (1,9%), Латвия (1,5%) и Полша (1,2%). Икономиката се е свила в Дания – с 0,6%, а в Литва остава без промяна на ниво от 0,1%.

За България данните сочат растеж от 0,9% на тримесечна база и 3,9% на годишна база, което отговаря на оценките на Националния статистически институт.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg