През третото тримесечие на 2023 г. Европа отчете спад в

...
През третото тримесечие на 2023 г. Европа отчете спад в
Коментари Харесай

Експерти отчитат спад в търсенето на смартфони в Европа

През третото тримесечие на 2023 година Европа регистрира спад в доставките на смарт телефони, което удостоверява световната наклонност. Според ново изследване на Counterpoint Research за Market Monitor Service, доставките на смарт телефони са намалели с 11% спрямо миналата година. Големите производители като Samsung и Apple са изправени пред предизвикателно тримесечие, невиждано надлежно от 2011 година и 2014 година

Проучването откри, че търсенето на смарт телефони в Западна Европа е спаднало с 8%, а в Източна Европа — с още 15%. Икономическите и геополитически проблеми в района са главната причина за продължителния спад на продажбите. Въпреки това Samsung резервира лидерската си позиция на пазара с 32% дял. Apple е с 24% дял, до момента в който Realme има 22% от пазара. Honor също регистрира позитивни резултати и усили каузи си до 4%.

Анализаторът Харшит Растоги означи, че през третото тримесечие на 2023 е видял доста по-малко доставки на телефони от 2011 година Въпреки това няколко производителя съумяха да засилят позициите си на пазара, в това число и марките Transsion TECNO и Infinix, както и Honor, който се популяризира в Западна Европа. Въпреки че акциите на водещите играчи остават почти на същото равнище, се следят промени в позициите на китайските производители.

Samsung задържа позицията си с помощта на сполучливото търсене на сгъваеми устройства в района, до момента в който Apple чака продажбите да се усилят с стартирането на серията iPhone 15. Xiaomi се сблъска с отрицателна реакция в Западна Европа заради наличието си на съветския пазар, което докара до спад на пазарните дялове с 13%. Oppo също загуби позицията си на европейския пазар заради някои проблеми. В същото време, Honor, TECNO и Infinix регистрираха незабравим растеж по отношение на миналата година.

Заместник-директорът Ян Стрияк разяснява новите данни: „ Въпреки че пазарът продължава да се свива, огромните дебюти на пазара, като серията iPhone 15 и сгъваемите устройства от пето потомство на Samsung, смекчават спада. Скоростта на стесняване се забавя и въпреки че няма упования за връщане към напредък, ние сме оптимисти за края на годината през четвъртото тримесечие. Икономическите условия обаче остават предизвикателни и потребителите употребяват своите устройства по-дълго, което оказва въздействие върху търсенето. Следователно се чака в близко бъдеще пазарът да остане слаб. “ Перспективите за напредък на европейския пазар на смарт телефоните наподобяват неопределени.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР