През третото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През третото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

БВП на България се сви с 5,2% на годишна база през третото тримесечие

През третото тримесечие на 2020 година брутният вътрешен артикул (БВП) на България се е намалил с 5,2% по отношение на същия интервал на предходната година, сочат данните на Националният статистически институт (НСИ).

Според предварителните данни за третото тримесечието на годината Брутният вътрешен продукт възлиза на 31 676 млн. лева по настоящи цени, като на човек от популацията се падат 4 572 лева от стойностния размер на индикатора. Преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е надлежно 16 196 млн., като на човек от популацията се падат 2 338 евро.

На тримесечна база е записано повишениe на Брутният вътрешен продукт от 4,3% по отношение на рекордното стесняване с 10,1% през второто тримесечие.

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2020 година възлиза на 27 288 млн. лева по настоящи цени

През третото тримесечие на 2020 година относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система усилва нивото си по отношение на същото тримесечие на миналата година с 0.2 процентни пункта

Индустриалният бранш усилва относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 1,7 процентни пункта до 27,5%. Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в най-големия бранш на стопанската система - този на услугите, понижава до равнище от 66.0% при 67.9% през съответния интервал на миналата година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР