През третото тримесечие на 2019 г. делът на световните валутни

...
През третото тримесечие на 2019 г. делът на световните валутни
Коментари Харесай

Делът на юана като глобална резервна валута продължава да расте, сочи доклад на МВФ

През третото тримесечие на 2019 година делът на международните валутни запаси в китайски юани е бил 2,01 %, което се равнява на 219,6 милиарда $, и е най-високото равнище за повече от три години, сочи отчет на Международния валутен фонд (МВФ). В същото време делът на юана надвишава световния дял на швейцарски франкове, австралийски и канадски долари, съобщи Радио " Китай ".

Засилващият се статус на юана като световна аварийна валута е резултат от възходящата убеденост в стабилността и интернационалния пазарен капацитет на китайската парична единица, както и световната наклонност за диверсификация на валутните запаси, счита Тан Сяофън от Централния финансов и стопански университет. „ Нарастващото интернационално търсене на юани се предизвиква от постоянните резултати на китайската стопанска система и стабилността на финансовата ни система. То също по този начин демонстрира резултатите от редица държавни политики за интернационализиране на юана и стимулиране на дълготрайното търсене ", споделя той.

Американският $ към момента е желана международна аварийна валута, само че делът му е спаднала от 66 % през 2014 година до 61,78 % през третото тримесечие на 2019 година, което отразява световната наклонност към диверсификация на валутните запаси и прекосяване към валути на разрастващите се пазари, съгласно Тан Сяофън. „ С повишаването на търговията сред разрастващите се стопански системи съвсем всяка централна банка се пробва да понижи притежанията си в щатски долари. Това прави търговията с разрастващите се пазари по-лесна и може да понижи рисковете от прекомерна взаимозависимост от $ ", прибавя той.

Китай е втората по величина стопанска система в света, а също по този начин и най-големият експортьор и вторият по величина вносител. Страната е също по този начин преди всичко във търговията със артикули, чийто размер надвиши 4,6 трлн. $ през 2018 година /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР