През третото тримесечие на 2018 г. централните банки на няколко

...
През третото тримесечие на 2018 г. централните банки на няколко
Коментари Харесай

Защо държавите трупат злато

През третото тримесечие на 2018 година централните банки на няколко страни са нараснали запасите си рекордно

През третото тримесечие на 2018 година Банката на Русия е придобила рекордните 92,2 тона злато, оповестява в своя формален преглед Световният съвет по златото (WGC). Това е най-голямата покупка за подобен интервал от време. В резултат съветските златни ресурси надвишават 2 000 тона, което е еквивалентно на 17% от международния размер на златни ресурси.

Това е изцяло обяснимо, както от позиция на трендовете, по този начин и на международните тактики от последния половин век, регулиращи международните финансови пазари, написа в собствен разбор " РИА Новости ".

Според цифрите в отчета на WGC, през третото тримесечие на 2018 година международните централни банки са купили рекордно за 4-тодишен интервал количество злато. Само за последните три месеца покупко-продажбите са за 148,4 тона. Това е с 22% повече за същия интервал на предходната година /121,8 т/. Изразителна интензивност показват Турция, Казахстан, Индия. Унгария също заяви за десетократен растеж на своите златни запаси /от 3,1 до 31,5 тона/.

Тенденцията за това е изцяло обяснима - непредсказуемостта на актуалната американска икономическа политика. И страните " под прицел ", и консервативните финансисти, тривиално хеджират риска: какво ли може да хрумне на тези енергични момчета зад Океана. И като цяло, преследването на такава твърда политика на протекционизъм и реиндустриализация в изискванията на не толкоз явна вътрешна политическа неустойчивост постоянно е много рисково нещо.

Гражданска война в Съединени американски щати скоро няма да има. Но редица други, не по-малко неприятни трендове от позиция на международната стопанска система - от последваща финансова рецесия с колапса на последващи балони, до девалвацията на световната валута постоянно са вероятни. Особено, в случай че вземете под внимание сложната връзка сред настоящия началник на Белия дом и управлението на Фед.

И няма нищо чудно, че на този декор цената на златото продължава да пораства. След рухването през август до 1178 $ за тройунция, на 29 октомври златото към този момент стига до 1230,8 $. И макар неизбежната несигурност на цените в къси интервали, това може да бъде разказано като нова световна наклонност.

А на страни като Русия, намиращи се на предната граница на " тарифно-санкционната " война, нарастването на златния ресурс е наложително. Особено като се имат поради забележителните локални добиви.

Увеличението на златните ресурси на Русия стартира още през 2014 година, след въвеждането на първите наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз. Към юли 2018 година Банката на Русия е разпродала съвсем всички
американски облигации, като е съкратила вложенията в тях до минимума от 11 година

По данни на Министерството на финансите на Съединени американски щати, още през март 2018 година в Русия е имало американски бумаги за 96 милиарда $. Това е съвсем 12 пъти по-малко, в сравнение с през 2010 година

Доходността на едни и същи американски облигации постепенно се трансформира в непропорционална на рисковете: изгодата е прекомерно дребна и рисковете са огромни.

Но фактът, че наклонността " да продадем доста нефт и да накупим долари и и да го скрием някъде ", наподобява към този момент вулгарна и архаична.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР