През третото тримесечие китайската икономика се съживи с по-бърз от

...
През третото тримесечие китайската икономика се съживи с по-бърз от
Коментари Харесай

Китайската икономика се възстановява с по-бързи темпове от очакваното

През третото тримесечие китайската стопанска система се съживи с по-бърз от упования ритъм, само че строгите ограничавания поради Коронавирус, задълбочаващата се рецесия с недвижимите парцели и рисковете от световна криза слагат под въпрос напъните на Пекин да насърчи постоянното възкръсване през идната година, предава Ройтерс.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на втората по величина стопанска система в света набъбна с 3,9% през тримесечието сред юли и септември на годишна база и форсира темпа по отношение на 0,4% през второто тримесечие, което е над плануваните 3,4% в анкета на Ройтерс измежду анализатори.

Първоначално данните трябваше да бъдат оповестени на 18 октомври, само че представянето им бе отсрочено на фона на основния конгрес на Комунистическата партия през предходната седмица, който приключи с избора на Си Дзинпин за трети мандат като неин водач.

„ Китайската стопанска система има огромна резистентност, капацитет и просторност на деяние ", съобщи Си пред кореспонденти в неделя, до момента в който представяше висшия управителен екип на комунистическата партия за идващите пет години.

„ Нейните мощни основи няма да се трансформират и тя ще остане на позитивна траектория в дълготраен проект ".

Икономиката беше подкрепена от индустриалния бранш, като обособени данни демонстрираха, че промишленото произвеждане през септември е повишено с 6,3% по отношение на миналата година, надминавайки упованията за растеж от 4,5% и 4,2% през август.

Китайските акции се сринаха в понеделник, а юанът отслабна, защото вложителите се концентрираха върху състава на новия директорски орган на страната, в който бяха включени лоялни на Си лица, което ускори опасенията, че той ще удвои политиките, водени от идеологията, за сметка на икономическия напредък.

Въпреки възобновяване стопанската система е изправена пред провокации на редица фронтове в страната и чужбина. Стратегията на Китай за нулев Covid и проблемите в основния бранш на недвижимите парцели ускориха външния напън от рецесията в Украйна и световното закъснение, дължащо се на повишението на лихвените проценти за ограничение на внезапния растеж на инфлацията.

Проучване на Ройтерс предвижда, че растежът на Китай ще се забави до 3,2% през 2022 година, което е надалеч под формалната цел от към 5,5%, отбелязвайки едно от най-лошите достижения от съвсем половин век насам.

В симптом на продължаващо напрежение износът набъбна с 5,7% по отношение на миналата година през септември, надминавайки упованията, само че с най-бавния си ритъм от април насам. Вносът набъбна със слабите 0,3%, което не дава отговор на прогнозите за растеж от 1,0%.

Продажбите на дребно набъбнаха с 2,5%, което не отговори на прогнозите за нарастване от 3,3% и се намали по отношение на темпа от 5,4% през август, наблягайки към момента нежното вътрешно търсене.

Проучваното ниво на безработица в градовете се увеличи до 5,5% през септември, което е най-високото ниво от юни насам, а нивото на безработица измежду търсещите работа лица на възраст сред 16 и 24 години е 17,9%.

Още по-важно е, че през септември цените на новите жилища спадат за втори следващ месец, което отразява продължаващото оттегляне на купувачите на жилища в стопански значимия бранш, до момента в който задлъжнелите строителни бизнесмени се надпреварват да събират запаси и да извършват плановете в точния момент.

От края на май насам политиците вкараха над 50 ограничения за икономическа поддръжка, като се стремят да подтикват стопанската система, с цел да облекчат натиска върху заетостта, въпреки да омаловажават смисъла на постигането на задачата за напредък, която беше избрана през март.

Новите банкови заеми в Китай съвсем се удвоиха през септември по отношение на предходния месец и доста надвишиха упованията с помощта на напъните на централната банка да съживи стопанската система.

„ В политически проект цялостната политика ще остане подкрепяща ", съобщи Хао Джоу, основен икономист в Guotai Junan International.

„ Според нас е нужен спомагателен подтик на политиците, с цел да се подтиква икономическото възобновяване, само че спомагателни намаления на лихвените проценти са малко евентуални в интервал на нападателно повишение на лихвените проценти от страна на международните централни банки “.

Според Citigroup Inc. данните за този месец демонстрират продължаваща уязвимост, като продажбите на нови жилища в 30-те най-големи града са намалели с 21% по отношение на предходната година през седмицата, приключваща на 18 октомври. Използването на метрото е с 20% под равнището отпреди пандемията през предходната седмица, като на процедура остана непроменено по отношение на равнището от края на септември, а цените на експортните транспорти спаднаха още повече, което допуска намаляване на световното търсене. Приходите от туризъм от едноседмичния народен празник по-рано този месец демонстрираха спад от 26% по отношение на миналогодишните равнища.

„ В китайската стопанска система се случва освен това от оживлението, за което приказва превишението на растежа на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие, и това не е здравословна картина. Потреблението внезапно се забави през последния месец на тримесечието, вложенията в недвижими парцели продължиха да се свиват доста, а безработицата ненадейно набъбна. Забавянето на износа е симптом за отслабваща поддръжка от страна на външното търсене “, разясняват пред Bloomberg икономистите Чан Шу и Ерик Жу.

Китай не може да се развива в изолираност от света. Развитието на света също се нуждае от Китай.

Си Дзинпин президент на Китай.

През третото тримесечие китайската стопанска система беше застрашена от голям брой по-малки експлоадирания на Covid в цялата страна, които доведоха до ограничение на подвижността и които понижиха доверието на потребителите и бизнеса. Въпреки това по време на речта си след закриването на конгреса Си съобщи, че китайската стопанска система е „ устойчива " и даде обещание да задълбочи икономическите връзки с други страни.

„ Китай не може да се развива в изолираност от света. Развитието на света също се нуждае от Китай ", сподели Си, обръщайки се към публика от китайски и задгранични публицисти.

Икономиката е подложена на голям напън, като икономистите към този момент предвиждат напредък от едвам 3,3% за цялата 2022 година - надалеч по-нисък от формалната цел от към 5,5%, избрана по-рано тази година. През последните месеци формалните лица започнаха да омаловажават тази цел, защото ставаше все по-далечна, като вместо това се концентрираха върху стабилността на работните места и други индикатори.

В понеделник формалните лица акцентираха възобновяване на „ главните индикатори ", които „ се възвърнаха и стабилизираха, с цел да останат в рационални граници ", съобщи статистическият орган в изказване, съпътстващо данните за Брутният вътрешен продукт, продажбите на дребно, промишленото произвеждане и други данни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР