През трето тримесечие на тази година това, което оказва влияние

...
През трето тримесечие на тази година това, което оказва влияние
Коментари Харесай

Навлизането на нови международни вериги затяга конкуренцията при хотелите

През трето тримесечие на тази година това, което оказва въздействие върху резултатите на туристическите сдружения са другите пазарни условия в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато България беше отпред на председателството на Съвета на Европейски Съюз в интервала сред януари и юни 2018-а.

Това се вижда и от счетоводните доклади на "София хотел Балкан " АД, което ръководи едноименния столичен хотел. Дружеството предвижда през тази година пазарната му тактика да продължи да е ориентирана към водене на самодейна и гъвкава политика на продажби, което да подсигурява опазване на съществуващите клиенти, като по едно и също време с това се търсят нови, притеглят се огромен брой нови събития с разнообразни мащаби. Заедно с това "София хотел Балкан " АД разчита на гъвкавата ценова политика, която да му разреши да се реагира оптимално съответно на динамичните условия на пазара у нас. И по този метод да се подсигуряват по-големи размери осъществени нощувки, които в композиция с по-висока междинна цена на стая, да обезпечат положителни равнища на чисти доходи от налична стая.

"София хотел Балкан " АД има подписан контракт за франчайз със международната хотелска верига "Старууд ". По решение на общото заседание на акционерите от 25.01.2011 година има подписани и контракти за ръководство и техническа помощ с "Кокари Лимитид ", Кипър.

Структурата на приходите в сдружението резервира главната наклонност и през този регистриран интервал. Към края на септември те са общо в размер на 12.15 млн. лв.. Най-голям дял от тях са получени от осъществени нощувки - 7.03 млн. лв.. Паричните приходи се допълват и от доходи от активността "Хранене " - 3.02 млн. лева, от наеми - 1.21 млн. лева, и от други доходи - 504 хиляди лева, а от финансови доходи са получени 388 хиляди лв.. Спрямо същия интервал на предходната година нищожно нарастване - с 26 хиляди лева, има при приходите от наеми, а приходите от нощувки и хранене са намалели доста - с 686 хиляди лева (8.89%) при нощувките и с 323 хиляди лева (9.65%) при храненето. Финансовите доходи също са намалели с 85 хиляди лева, а другите доходи - с 113 хиляди лв..

Общата сума на разноските за деветмесечието е в размер на 12.17 млн. лв. . Като цяло харчовете за активността бележат понижение по отношение на същия интервал на предходната година с 1 млн. лв.. Това се дължи главно на забележителното стесняване в приходите от отдел "Хранене " и от нощувките и обвързваните с тях разноски. Малко понижение има и във финансовите разноски. Промяната е резултат главно от заплащанията на главници според погасителните схеми към договорите за заем, което води до понижение в начислените и платени лихви от тези заеми.

В последна сметка финансовият резултат на "София хотел Балкан " АД към края на септември е загуба в размер на 16 хиляди лв..

В края на деветмесечието активите и пасивите на сдружението по балансова стойност възлизат на 160.48 млн. лева при 159.35 млн. лева в края на декември. В актива на салдото, след инвестицията в дъщерното сдружение "Метропол Палас " д.о.о. в размер на 61.75 млн. лева, дълготрайните активи са тези, които имат най-голям дял. В пасива на счетоводния баланс са посочени усвоените заеми по контракти за банкови заеми и овърдрафт с "Юробанк България ", в това число този в размер на 28.77 млн. евро за закупуването на постройката на хотелл Метропол през 2006-а. Отразен е и заемът, провиснал през 2012 година от мажоритарния акционер "Бандола Пропъртис " Лтд.

През март е подписан анекс №6 към контракта за заем сред сдружението и "Бандола Пропъртис " Лтд., с който се удължава периода на деяние до декември 2020 година. През септември пък е парафирано в допълнение съглашение №29 към контракта за овърдрафт сред "София хотел Балкан " АД и "Юробанк ", с което се удължава периода на контракта до 1 януари 2022 година.

Към края на декември всички заеми образуват общата дълготрайна задлъжнялост на "София Хотел Балкан " АД в размер на 65.70 млн. лв..

Основните опасности пред сдружението за активността му през идващото тримесечие са вероятни отклонения от плануваните цели и предстоящите резултати за годината, произлизащи от външни и вътрешни събития.

На фона на международна икономическа конюнктура, както и политическите събития от страната и района, които доста оказват въздействие на търсенето и потреблението на първокласни артикули, все по-силно се усеща увеличението на конкуренцията сред петзвездните хотели на пазара. "София хотел Балкан " АД, както и съперниците му, се борят за опазване на пазарния си дял и търсене на нови клиенти. Тенденцията на пазара продължава да е за завземане на част от пазарния дял на четиризвездните хотели. Този сегмент се ускорява като конкурентен фактор и от навлизането на пазара на нови интернационалните вериги и самодейната маркетингова и ценова политика, която показват.

Друго отрицателно въздействие върху приходите от активността оказа и разширяващото се въздействие на конкуренцията в сегмента на петзвездните хотели. Фактор, оказващ въздействие, е и бързото нахлуване на нови четири- и петзвездни хотели, които притеглят част от клиентите. С цел минимизиране на този риск "София хотел Балкан " АД работи в посока на разширение на пазарния дял и нашарване и възобновяване структурата на предлагания артикул. Успоредно с това се изследват пазарни ниши и други действия, водещи до обновяване на продукта и повишение качеството на предлаганите услуги.

Най-големите акционери в края на септември са "Бандола Пропъртис " ЛТД, Маршалски острови с дял от 87.49% и "Кокари Лимитид ", Кипър с 11.85% от акциите с право на глас в общото заседание. Няма смяна в броя на притежаваните гласове в "София Хотел Балкан " АД.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР