През този летен сезон до момента Комисията за защита на

...
През този летен сезон до момента Комисията за защита на
Коментари Харесай

КЗП: До момента не са открити опасни плажни стоки

 През този летен сезон досега Комисията за отбрана на потребителите не е установявала предложение в комерсиалната мрежа на рискови плажни артикули. Не са постъпвали и сигнали за иден импорт на произведения от подобен вид, за които има подозрение по отношение на сходството им с условията за сигурност. Това сподели Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите в Сутрешния блок на Българска национална телевизия. Той добави, че през месеците май и юни контролният орган е провел превантивна акция за инспекции в магазините, предлагащи подобен вид артикули.  

През предходната година обаче са неразрешени няколко типа рискови детски бански костюма и надуваеми произведения от вида на плаващите седалки. Причината е – противоречие с европейските стандарти.   

" Когато избираме бански или надуваеми плажни продукти за децата, е доста значимо да знаем като родители, че в Европейския съюз има стандарти за сигурност на тези артикули. И при покупката да обръщаме внимание освен на това те да наподобяват добре и да са в сходство с настоящите фешън трендове, само че най-много на сигурността им ", уточни Райков. Същевременно консуматори споделят, че при покупката на бански даже и за децата гледат най-много картинките, материята и цената.  

" Един бански костюм за дете, според от възрастта, следва да няма свободни краища на връзките. Те би трябвало да са трайно закрепени към главната част, с цел да не се стига до пострадване или изкълчване на крак или пък до затрудняване на придвижването на детето във водата ", изясни Райков. Той добави, че не се позволяват и дребни детайли по банския костюм като пайети, мъниста и прочие, които при отделяне и усвояване могат да доведат до задавяне или задушаване. Райков посочи, че тези условия важат във връзка с всички дрехи за най-малките деца – до 7-годишна възраст. Наличието на щифтове пък може да докара до пострадвания, заради което и те са неразрешени по стандарт.  

" Това, което се установи като нарушаване при търговците и при производителите, е да се създават бански за деца до 14-годишна възраст, с връзки със свободни краища, които се завързват в региона на врата. Това е безусловно неприемливо ", изясни Христо Милев, районен шеф на КЗП във Варна. При банските за момчета също има условия за сигурност. " Шнурчетата, които висят, след завързване на възел, не би следвало да стърчат повече от 20 сантиметра на всяка от страните. Задължително изискване е минаващият през тунелче на бански връв да е закрепен най-малко на едно място, с цел да не може детето да го издърпа и да стартира да си играе с него ", добави той. Милев сподели още, че в основаната на европейската процедура ранглиста ТОП 20 на най-често срещаните рискови артикули за деца под номер 18 са точно облеклата с шнурове.   

На интернет страницата на КЗП има указател на неразрешените рискови артикули. Информацията може да бъде потребна при покупка и на плажни такъми. Когато потребителите имат подозрения за качеството и сигурността на стоките, могат да подадат сигнал.  

В края на диалога Райков удостовери, че жителите постоянно търсят съдействието на КЗП – по-рядко за летни артикули и най-вече за рекламации на телекомуникационни устройства и техника.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР