През това лято българските производители са плащали по-скъп ток от

...
През това лято българските производители са плащали по-скъп ток от
Коментари Харесай

БСП ще сезира прокуратурата за дейността на Ковачки на пазара на ток

През това лято българските производители са плащали по-скъп ток от сътрудниците им в прилежащи страни, за които България изнася електрическа енергия. Причината за това е облагодетелстването от страната на предприемача Христо Ковачки, за който Българска социалистическа партия ще сезира прокуратурата. Това разгласи на конференция Кирил Добрев, зам.-председател на партията.

В края на юни следствие на " Капитал " сподели по какъв начин за последните 10 година се е трансформирал бизнесът на Христо Ковачки и се е преориентирал към електроенергетиката. Повече по тематиката четете тук.

За месеците юни, юли и август българското произвеждане заплаща най-висока цена на електрическата сила в цяла Европа. Един производител на банички и бюрек в Гърция, който употребява българска електрическа енергия, заплаща по-ниска цена, в сравнение с производителят на банички до Съдебната палата, уточни той.

По думите му всичко това е вследствие на метода, по който действа пазарът на ток в България и изкривяванията, които се получават - излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електрическа енергия, създадена от българските централи, е по-ниска, в сравнение с в България. " Частен монопол, обезпечен от страната, е еднакъв на обир. В България има един човек, който в продължение на две години съумя да монополизира целия пазар на електричество. Преди 2 месеца всички работодателски организации сезираха Комисия за защита на конкуренцията, че свързани с Ковачки сдружения, производители на електрическа енергия и търговци, са съумели да реализират монополно състояние. Това са 11 топлофикационни сдружения, които имат контракт за търговия за електронергия с един търговец. Същият търговец има контракт и изкупува цялата електрическа енергия от " Топлофикация София ", сподели още той.

Добрев разяснява, че пет търговци, на три сесии на енергийната борса са изкупили цялата свободна електрическа енергия от " АЕЦ Козлодуй ". " Няма подозрения, че петте търговци са свързани с един и същи човек – този, който е притежател на 11-те индустриални сдружения. Според госпожа Юлия Ненкова обаче този притежател не бил еднакъв - притежателите били някакви хора от Сейшелите. След Васко да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, притежател на електроцентрали ", съобщи Кирил Добрев.

Той добави, че " за похлупак " НЕК продава цялата електрическа енергия от вецовете отново на едно от тези търговски сдружения. " Няма обаче доказателства, че това е по този начин. За да " помогне " страната, откакто към този момент цялата електрическа енергия е в ръцете на един човек, взема решение, че може да пусне известни държавни мощности в отмора - стопираме единия блок на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 1 или 3. В този миг се получава извънредно огромен дефицит на електрическа енергия и се включва въпросният монополист, като цената на тока от 80-85-90 лв. скача до равнища от 180 лв., достигнати през месец юли, а август – в пикови моменти – над 200, 220 лв. ", разяснява още Добрев.

Зам.-председателят на Българска социалистическа партия подсети, че партията му нееднократно е желала вкарването в норма на скъпия ток, купуван от по този начин наречените американски централи. " Американските централи продават своята скъпа сила на 168 лв. за мегаватчас. Юли месец Ковачки и обвързваните компании са продавали електрическата сила на 180. В пикови моменти – над 200. Такава неуместна страна – няма, такова ръководство в енергетиката – няма ", разгласи Добрев.

Според него всичко е щяло да бъде в границите на естественото, в случай че " този човек нямаше политически план – " Лидер ", който преди време имаше и парламентарно показана група ". Посочва, че на последните парламентарни избори 7 индивида са били в листата на ГЕРБ като двама са станали депутати.

В Българска социалистическа партия пресметнали, че ГЕРБ са получили на последните избори поддръжка от " Лидер " под формата на близо 50 хиляди гласа. В същото време по данни на Българска социалистическа партия до 2017 година сдруженията на Ковачки дължат на страната 114 млн. лв., 109 млн. лева от тях са за осигуровки, останалите са за концесионни такси.

Посочи, че на идващ брифинг ще бъде оповестено какво се гори в топлоелектрическите централи в Старозагорско, Бобов дол. " Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си заплащат налозите и осигуровките на страната и най-после карат белите плебеи да гласоподават за тях. Същият този предприемач от Сейшелите демонстрира интерес и е стратегически вложител за " АЕЦ Белене ". Смятам, че парадоксите и безумията би трябвало да имат някаква граница - от Българска социалистическа партия считаме с този въпрос да занимаваме прокуратурата ", заключи Добрев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР