През това десетилетие може да започне експерименталното въвеждане на 6-часов

...
През това десетилетие може да започне експерименталното въвеждане на 6-часов
Коментари Харесай

Светът през 2030: 6-часов работен ден, летящи коли, изкуствен интелект

През това десетилетие може да стартира пробното въвеждане на 6-часов работен ден, ще се появят и първите летящи коли. Тези и още забавни прогнози за света през 2030 вършат анализаторите от Дойче банк. Вижте ги в

Последното десетилетие сподели, че прогнозите за идващите десетилетия не трябва да се базират единствено на досегашните трендове. До този извод стигат анализаторите от „ Дойче банк " (DB Research) в оповестения неотдавна алманах „ Светът през 2030 година ". Те са си сложили амбициозната цел да показват „ необикновени съображения " за вероятни основни обрати в социално-политическото и икономическо развиване на планетата. Анализаторите формулират 24 прогнози, някои от които съдържат редица независими трендове и догатки.

Парите на 21 век

Част от публикациите се отнасят до бъдещето на финансово-паричните връзки. Една от прогнозите гласи, че към края на започващото в този момент десетилетие „ дефинитивно ще отслабнат " тези сили, които поддържат сегашната международна валутна система. Нека да напомним, че тази система не подсигурява златното или сребърно поръчителство на валутите, а разчита на доверието на хората, че държавните управления и банките могат ефикасно да защитят цената на парите и да предотвратят процесите на инфлация. Само че държавните задължения по света към този момент доближиха рекордно високо ниво, а това подрива доверието в системата. Ето за какво анализаторите от „ Дойче банк " предвиждат нов подем на „ различни валути " като златото и криптовалутите. Специално за криптовалутите те чакат масовизиране, което последователно ще ги трансформира в новите пари на 21 век. Пречки пред тяхното разпространение може да слагат другите регулатори, само че решаваща ще бъде политиката на двете страни с най-голямо население в света, считат анализаторите. И прецизират, че сега държавните управления на Китай и Индия стартират да преразглеждат отношението си към криптовалутите.

Друга прогноза във финансово-валутната сфера гласи, че светът върви към от ден на ден безналични заплащания. Въпреки това обаче кредитните и дебитните карти може би ще изчезнат по-бързо от хартиените пари, тъй като разплащането посредством смарт телефон набира от ден на ден скорост, считат анализаторите и дават като образец Китай.
 криптовалути iStock/Getty Images
Мобилност и изкуствен интелект

Няколко публикации са отдадени на развиването на технологиите през идващите десетилетия. Анализаторите на „ Дойче банк " считат, че електрическите автомобили ще продължат настъплението си, само че че това не важи за самостоятелните коли. В момента доста се приказва за безпилотните коли, само че до 2030 година те надали ще преодолеят всички механически трудности, настояват анализаторите. Според тях през започващото десетилетие електрическите автомобили ще завладеят една пета от пазара на нови коли, а през 2040 – половината. Те считат още, че към 2030 година може да се реализира и визията за летящия автомобил . Според друга тяхна прогноза, следва взрив на безпилотните летателни апарати с бизнес-предназначение: към края на десетилетието единствено в небето на Съединени американски щати към този момент ще летят 6,5 милиона дронове.

Най-важната технология на идното десетилетие несъмнено е „ изкуственият разсъдък " (ИИ), считат анализаторите. И стигат до една доста непредвидена прогноза: масираното нахлуване на ИИ ще докара до огромно търсене на висшисти с метафизичен и лингвистичен профил, тъй като ИИ към момента показва „ удивителна уязвимост при взимането на морални решения ". В по-нататъшното развиване на ИИ изключително значимо ще стане да се дава отговор на нравствени въпроси, като се регистрират другите морални и културни правила в обществата, четем още в разбора. В резултат от това бизнесът и законодателството ще се нуждаят от експерти с философска настройка и с умеенето да улавят тънки езикови и културни нюанси.
 робот iStock/Getty Images
Популизъм и евроскептицизъм

В сборника „ Светът през 2030 година " могат да се прочетат и редица социално-политически прогнози. Авторите самокритично означават, че съвсем никой не съумя да планува най-важните трендове на изтичащото десетилетие: съпротивата против глобализацията и миграцията , възраждането на националната страна. На базата на този опит те слагат под лупа някои сега към момента подценявани тематики, които биха могли да се окажат решаващи за вота на гласоподавателите – най-малко в демократичните, индустриални страни. Сред тях са растящите цени на недвижимите парцели и жилищната рецесия. Според анализаторите, тези трендове хвърлят от ден на ден младежи в обятията на популистите, които дават обещание да наложат нови налози на богатите, да вземат под надзор цените на жилищния пазар и даже да го национализират.

Друга подценявана наклонност, за която става дума в сборника, е спадащото доверие на хората към Европейски Съюз и неговите институции. Тази наклонност може в допълнение да укрепи позициите на евроскептиците, да усили центробежните сили в Евросъюза, да провокира ерес в обществото и да окрили сепаратистките трендове в разнообразни райони.

Разломът сред млади и остарели

Анализаторите от DB Research виждат още един извънредно значим социално-политически проблем: спор сред поколенията , който се обрисува в развитите страни. Застаряването на обществата непрестанно усилва електоралната мощ на пенсионерите и хората в предпенсионна възраст, поддържащи политици и партии, които им дават обещание великодушни обществени заплащания и обслужват техните житейски показа. Това усилва разлома сред млади и остарели – наклонност, която се видя при гласуването за Брекзит и при избора на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати. Не бива да се подценява и отчуждаването на младежите от политиката, предизвестяват немските анализатори.

Те предвиждат, че този факт може да докара и до възобновление на синдикализма, въпреки и не в познатата му форма като бранител на индустриалния труд. Новите синдикални формирания ще пазят ползите на все по-многобройните младежи, заети в IT-сферата, които ще се провеждат синдикално таман с инструментите на цифровия свят. И с тяхна помощ ще вземат участие в гласувания, подписки, петиции и координирани акции.
 млади и остарели iStock/Getty Images
И най-после: анализаторите на „ Дойче банк " считат, че през идващото десетилетие може да стартира пробното въвеждане на 6-часов работен ден . От него изгода ще извлекат освен работещите, само че даже и работодателите, тъй като ще има по-малко отсъствия заради болест, а продуктивността на труда евентуално ще се увеличи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР