През тези месеци от годината и особено с нетипично топлото

...
През тези месеци от годината и особено с нетипично топлото
Коментари Харесай

Кашлянето, кихането и колко време бактериите остават във въздуха

През тези месеци от годината и изключително с нетипично топлото за сезона време, болните като че ли стават от ден на ден и повече. Имаме възприятието, че каквито и ограничения да подхващаме и както и да се пазим, неизбежно се трансформираме в жертва на някой вирус. Причината е, че бактериите, които се носят по въздушно-капков път в действителност живеят по-дълго, в сравнение с ни се желае.

Чрез специфична технология учените от техническия университет в Куинсланд откриват, че постоянно срещаните бактериални болести могат да се разпространят и да останат в околната среда след кашляне или кихане за много дълго време.

Те откриват, че тези бактерии понижават на половина през първите 10 минути, само че остават да се носят във въздуха за цели 45 минути, написа Science Alert.

Патогените са освен жизненоспособни цели 45 минути, само че и изминават до четири метра разстояние. За момента откривателите не са разкрили по какъв начин тези бактерии, отделени при кихане или кашляне, съумяват да изминат толкоз огромни дистанции и в същото време да запазят способността си да заразяват след толкоз дълго време.

Като имаме поради продължителността на живот на бактериите, не трябва да забравяме, че наложително би трябвало да слагаме ръка на устата си, когато кихаме или кашляме. Много е значимо и по-късно да измием добре ръцете си със сапун. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР