През тази учебна година присъствено в училищата, и при стриктно

...
През тази учебна година присъствено в училищата, и при стриктно
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Намаляват се минималния брой изпитвания за втория срок, няма да удължаваме учебната година

„ През тази образователна година присъствено в учебните заведения, и при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, ще се състоят единствено държавните зрелостни изпити в 12-и клас /в интервала 1-4 юни/, държавните зрелостни изпити по доктрина на специалността и специалността /на 5 юни/, и изпитите от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас /на 15 и на 17 юни/. Това са изпитите, които са свързани с продължение на образованието на учениците “. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
„ С оглед на актуалната обстановка от МОН сме предложили през тази година да не се състоят изпити от националните външни оценения в края на четвърти и на десети клас, само че за окончателното решение се изисква законодателна смяна “, добави още министър Вълчев, като посочи, че се възнамерява степента на реализиране на резултатите от образованието в края на началния и на първия гимназиален стадий да се мери при започване на идната образователна година с извадка от възпитаници при започване на пети и на 11-и клас.
Предвижда се да са присъствени и изпитите за инспекция на качествата за профили и специалности в изкуствата и спорта за банкет на учениците в осми и в 11-и клас. Също присъствени ще са и изпитите за смяна на годишната и на окончателната оценка, изпитите за срочна или годишна оценка на учениците, които са в независима или в задочна форма на образование, както и вътрешните учебни изпити в профилираните учебни заведения, а и някои практики в професионалните гимназии. Министър Вълчев увери, че на националното външно оценяване в седми клас и на матурите в 12-и клас ще има стерилизация на класните стаи, ще се употребяват персонални защитни средства, учениците ще бъдат ситуирани на разстояние от 1,5 метра един от различен, а при влизането им в учебните заведения ще бъдат отворени повече входове, с цел да не се допусне скупчване.
Заради ковид с допълнения в Наредба номер 10, която е за организацията на дейностите в учебното обучение, по изключение единствено за тази образователна година ще има промени в реда и изискванията за приемането на възпитаници. В математическите гимназии учениците ще се одобряват в пети клас въз основа на по-високия резултат от регионалния кръг на олимпиадата по математика или от надпреварата " Математика за всеки " - композиция от плануваните за тази година в календара на МОН надпревари. В обединените учебни заведения, които са нов тип учебни заведения, учениците ще се одобряват в 11-и клас въз основа на оценките им от удостоверението за приключен първи гимназиален стадий.
„ При отчитане на динамичността на обстановката и със угриженост за запазване на здравето и живота на учениците, както на педагогическия и на непедагогическия личен състав в учебните заведения, се взе решение вторият образователен период на образователната 2019/2020 година да завърши в условията на образование от разстояние, без удължение на образователното време за нито един от класовете и без възстановяване на присъствените образователни часове “, съобщи още министър Вълчев, с което удостовери, че няма да има удължение на годината и тя ще приключи отдалечено.
С промени и допълнение в Наредба 11 пък ще се уреди намаляването по изключение на минималния наложителен брой настоящи изпитвания за втория период на актуалната образователна година и образуването на срочна оценка, като се вземат поради и настоящите оценки, сложени в процеса на образованието от разстояние в електронна среда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР