През тази учебна година около 15% от учениците, завършили средното

...
През тази учебна година около 15% от учениците, завършили средното
Коментари Харесай

15% от бъдещите ни студенти отиват в чуждестранни университети

През тази образователна година към 15% от учениците, приключили междинното си обучение, продължат своето обучение в задгранични университети. Това сподели в Националния пресклуб на БТА Николай Христанов от плана " Световно обучение ".

От близо десетилетие Холандия желае да доближи Англия като просветителна мощ в Европа и това сполучливо се осъществя посредством политиката на холандското държавно управление за студентско кредитиране и за увеличение на стратегиите на британски език, сподели консултантът Стефка Златева. Тя посочи, че Холандия е с централизирана система на кандидатстване и тя демонстрира, че има растеж на претендентите с до 20 % годишно. Причина за това е обичайно мощният интерес на претендентите поради многото специалности на британски език, само че и поради решението на Холандия отпреди три години да понижи таксите на половина за всички първокурсници от Европейски Съюз. Вече се знае и новата такса за приема от септември 2020 година и тя ще е 2143 евро, като за студентите в първи курс ще е на половина. Финансирането се резервира както върху таксата за образование, по този начин и за съчетаването на работа с образование при фамилен приход до 30 000 евро годишно, изясни Златева.

По данни на централизираната система за банкет на студенти в Холандия броят на българските студенти за последните три години стабилно се усилва. Към момента 3126 са българските студенти в Холандия, а през 2007 година в холандските университети са се обучавали единствено 470 наши студенти. Българите не престават да са на шесто място по народност в Холандия след студентите от Германия, Италия, Китай, Белгия и Англия.

Новост за Холандия е, че за специалността " Психология " университетите стартират да вкарват селективен асортимент на претендентите и да лимитират приема. За някои инженерни специалности в университетските холандски университети към този момент се изисква матура по математика от претендентите

Сред най-предпочитаните специалности от българите в Холандия са бизнес и стопанска система, програмиране и компютърни науки, артдизайн, интериорен и графичен дизайн, дизайн на електронни игри, логика на психиката, медии и връзки. Има засилен интерес на нашите претенденти и към по-нетрадиционните специалности, като състезателен мениджмънт, авиоинженерство и мениджмънт на събития, сподели Златева.

Германия и Австрия имат доста специалности в своите университети на немски език, само че оферират към този момент и обособени специалности на британски език, заяви Христанов. Дания и Швеция също притеглят доста български претенденти през последните години, тъй като оферират налично и гратис обучение - без такса за образование за студенти от Европейски Съюз, сподели консултантът. Той заяви, че Дания е повишила условията към претендентите за притежаване на британски език и е въвела квоти за банкет за разнообразни стратегии. Най-предпочитани специалности в Дания са маркетинг, мениджмънт, туризъм и хотелиерство, мултимедиен дизайн и компютърни науки. За част от инженерните специалности се изисква и хорариум от часове по математика и физика от последните три години на междинното обучение в България.

На френски език се оферират стратегии във висшето обучение на Франция и Белгия, като упованията са двете страни да усилят броя на задграничните студенти от Европа. Крайният период за кандидатстване във Франция е 20 март. Испания и Италия в последните години също притеглят български възпитаници от езиковите гимназии. Двете страни към този момент оферират и повече стратегии и на британски език, сподели консултантът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР