През тази седмица продължава рубриката Музика за всички“, в която

...
През тази седмица продължава рубриката Музика за всички“, в която
Коментари Харесай

Ина Кънчева и Хор на софийските момчета изпълняват творби на виенските класици

През тази седмица продължава рубриката „ Музика за всички “, в която на Facebook  се излъчват online записи от предходни издания на „ Европейски музикален фестивал ” и други събития на „ Кантус Фирмус ”.
На 20 май, сряда, от 20:00 ч. представяме първата част от концерт на оперната прима Ина Кънчева (сопран) с Хора на софийските момчета и Оркестъра на Класик ФМ радио. Програмата съчетава световна и духовна музика от виенските класици, като главният акцент пада върху творчеството на Моцарт. Концертът стартира с интродукция „ Театралният шеф ”, а по-късно се редуват арии из оперните шедьоври „ Сватбата на Фигаро “, „ Така вършат всички “ и „ Дон Жуан “, както и хорови мотети от Йозеф Хайдн и Лудвиг ван Бетовен. Хорът на софийските момчета взе участие с разширена групировка от момчета и младежи до 18 година Под вещото управление на проф. Адриана Благоева те извършват творбите с доста майсторство и точност. Част от пиесите са приспособени за концертното осъществяване от композитора Атанас Атанасов, който взе участие в записа като органист. На диригентския пулт е маестро Георги Димитров – музикант с нюх и схващане за вокалното творчество на класиците.
Записът е осъществен от канал ТВ1 и се излъчва с тяхното общително подпомагане. Събитието се състоя през април 2016 година в границите на „ Европейски музикален фестивал ”.
Известно е, че Ина Кънчева има особено отношение към музиката на Моцарт. Тя майсторски пресъздава на сцената доста от оперните героини на създателя. Освен това певицата инициира издаването на детската книга „ Приказка за вълшебната флейта “, която оказва помощ на малчуганите да навлязат в удивителния свят на операта посредством текст, илюстрации и музика.
Втората част от концертната стратегия с присъединяване на Ина Кънчева ще бъде излъчена на 27 май от 20 ч. Тогава публиката ще може да чуе фрагменти от Missa brevis от Хайдн, както и забележителните мотети на Моцарт  Exsultate, Jubilate и “Laudate Dominum ”.    
Линк към събитието във фейсбук -->
Юбилейното 20-то издание на „ Европейски музикален фестивал “ трябваше да се организира в интервала март – май т.г., като част от Календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор Министерството на културата, само че бе отсрочено за есента.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР