През тази седмица приключи работата на комисията на специалния прокурор

...
През тази седмица приключи работата на комисията на специалния прокурор
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Морал на квадрат

През тази седмица завърши работата на комисията на специфичния прокурор Робърт Мълър в Съединените щати.

Един от главните въпроси, разследвани от някогашния шеф на ФБР, е договаряли ли са сътрудници на Доналд Тръмп с съветски олигарси и представители на кремълската администрация строителство на небостъргач в Москва. И апропо, скрити под този претекст за среща, дали руснаците не са предложили компрометираща информация за Хилъри Клинтън, следено подхвърлена по-късно към " Уикилийкс ".

Да, около " имотните покупко-продажби " на Тръмп, се случиха доста неща. Доказателствата и заключенията на проверяващите бяха импортирани в американското министерство на правораздаването в петък следобяд. Робърт Мълър беше свикан да проверява възможна съветска интервенция в президентските избори през 2016-а, само че около неговата работа се самосезираха една дузина прокурори, профилирани в битката с корупцията. Те започнаха инспекция на финансите на президента, неговите близки и сътрудници, приходите им, разноските им, парцелите им. Колко ще бъдат упрекнати и защо - към момента е загадка.

Някои от тези производства, водени от прокуратурата в Манхатън, към този момент доближиха до неоправдателни присъди. Личният юрист на Тръмп, Майкъл Коен, влиза в пандиза през май. Пол Манафорт, някогашният началник на предизборната акция на президента, е наказан на седем години зад решетките.

Тук присъдите са комбинирани - за лъжесвидетелстване, непозволено получени възнаграждения, лобизъм, прикриване на информация.

Каквато и да е политическата картина в Съединените щати, правораздавателните органи нямат навика да се преценяват с който и да било. И до момента в който Цветан Цветанов е в Съединените щати, не е неприятно да се поинтересува по тематиката какво ще последва след заключенията на Мълър.

Защото в отхвърли на институциите да работят без значение се крие и отговорът на въпроса за какво американците още веднъж изпратиха собствен наблюдаващ за корупцията и върховенството на закона в София.

Българските правораздавателни органи не демонстрират капацитет да водят тежки следствия на високо равнище. Преди няколко месеца се оказа, че министърът на финансите Владислав Горанов живее в апартамент, който му е дарен от неговия кръстник. Започна инспекция. Но не в жанр " комисията Мълър " - да проверим всички и в случай че в процеса на инспекция срещнем нарушавания на закона, да повдигаме обвинявания, без значение от партиен цвят, пол и занимание. Проверката беше бърза и оневиняваща. А можеше да послужи като мотив за доста по-сериозни дейности и освен против представители на една или друга партия.

И това е един от огромните проблеми в обществото ни през днешния ден.

И в този случай с имотните покупко-продажби на властта въпросите са етични, ценностни и директни. Те са свързани още веднъж с възприятието за задкулисие, даже с бизнес климата у нас, при която би трябвало да даваш, с цел да получаваш. Това е действителността - бъди добър със мощните на деня, с цел да имаш бизнес.

Какви ще са резултатите от този скандал, нямам визия. Но предстоящо топката още веднъж попада в полето на правосъдната система, която е толкоз огромен дебитор на българското общество. Общество, което доста рядко демонстрира знаци, че се интересува от този проблем. Да, ние установяваме интензивно и одобряваме всичко много пасивно. Това седи в основата на всеки произвол.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР