През тази седмица хотелиерите в страната очакват решението на правителството

...
През тази седмица хотелиерите в страната очакват решението на правителството
Коментари Харесай

Красимир Иванчев: Очакваме държавна помощ за престоя на бежанците

През тази седмица хотелиерите в страната чакат решението на държавното управление за разпределяне на 40 лв. за нощувка за украинските бежанци

"Към момента тези от тях, които влизат през Дунав мост и остават в Русе, си заплащат сами ". съобщи Красимир Иванчев, ръководител на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите (СХР) в Русе пред в..

"Дали парите от страната обаче ще важат единствено за нощувките на тези, които са със статут на бежанци, от сектора нямат никаква информация ", сподели още Иванчев. Той посочи, че занапред следва смяна на нормативната рамка във връзка с това ново състояние, а в Германия заплащат по 600 евро на украинците и незабавно им дават статут на бежанци.

Иванчев изрази песимизъм във връзка с новообещаната държавна помощ, защото браншът не е бил подкрепят в пандемията.

Ресторантьорите също са подготвени да одобряват като свои служащи и чиновници искащите украинци, само че и за това също са нужни промени в нормативната база, тъй като влизащите в България украинци, като изключим тези с двойно поданство – българско и украинско, са със статут на туристи.

Междувременно през вчерашния ден стана ясно от изказване на евродепутата Елена Йончева по телевизия Bulgaria ON AIR, че Европейски Съюз е задействала незабавно Директивата за даване на краткотрайна протекция за бежанците от Украйна. Това значи, че всички жители на страната, както и тези, които обитават законно там и не могат да се върнат в страните си на генезис, както и техните фамилии, ще получат по ускорена процедура право да учат, да употребяват здравни и обществени грижи, да работят в която и да е страна членка.

Този статут, да вземем за пример, ще разреши на работодателите в България да наемат украински жители. Временната протекция ще е за период от една година, като може да бъде продължена два пъти с по шест месеца. Тази инструкция се задейства за първи път. Тя не задължава бежанците да останат на територията на страната членка, на която са пристигнали в началото.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР