През тази седмица безспорно новината, която не влезе в полезрението

...
През тази седмица безспорно новината, която не влезе в полезрението
Коментари Харесай

Как се оформя медийната мутреса

През тази седмица несъмнено новината, която не влезе в полезрението на най-големите и гледани малките екрани в България, беше сагата с къщата в Барселона и манекенката, която може би е родила дете на Бойко Борисов.
Коментар на редактора
На пръв взор информацията наподобява на образец от по този начин известните подправени вести. Първоначалните данни бяха оповестени от самодейност на име „ Да спрем разграбването на България “, която имаше Фейсбук страница, основана безусловно преди да бъде пуснат специфичен видеоклип по тематиката. Фейсбук страницата обаче е основана с мейл, който е вързан към криптирана платформа.
Твърдението на „ Да спрем разграбването на България “ е, че въпросната манекенка – Борислава Йовчева, ръководи компания, в която са налети няколко милиона евро по офшорен път и тези пари идвали от хора, доближени до Борисов и се акцентира категорично, че единият от тях бил някогашен шеф на " Лукойл ", без да се прецизира, че приказваме за интервал отпреди 14 години. Клипът, с който се показаха изказванията, е изработен в умел жанр – с музиката от италианския сериал " Октопод ". Сашо Диков, който доста обича такива истории, не пропусна да подхване и тази, като направи особено едночасово предаване във вторник (10 юли).
Какво направи усещане в цялата история? Първо, до момента от обществено забърканите в нея, с изключение на Борисов разяснява само Александър Чаушев – пред " ЕвроДикоф ". Сашо Диков не му зададе въпрос дали фактически ръководи компанията Numin Invest SL, не му зададе въпрос и каква е активността на тази компания, само че пък се извиняваше при задаването на съвсем всички други въпроси – че ги задава въобще. " Да спрем разграбването на България ", при всички фотоси на къщата, не разгласиха фотография или видео на самата Илиева в тази къща – в случай че тя живее там, сигурно излиза отвреме-навреме през първокласния портал и щом има толкоз доста труд, с имена на компании и документи за съществуването им на непознати езици, е учудващо, че няма най-малко една фотография – за укрепване на тезата.
Слуховете за къщата с Барселона потеглиха от пуснатия преди две години диалог сред съдийките Владимир Янева и Румяна Ченалова. От тогава нямаше нищо друго, до момента в който не пристигна настоящето продължение. И ядосани постове във Фейсбук като този на проверяващия публицист Мирослав Иванов по какъв начин даже медиите от групата на „ Икономедиа “ неглижирали историята.

Без да наемам който и да е с персоналното си мнение, мога да кажа, че поднасянето на цялата история предопредели падението ѝ. Разпространяване през анонимна платформа, показване на обстоятелства, само че с пропуски като този самата Йовчева да бъде снимана във въпросната къща – сигурно е могло някой да изчака няколко дни на комфортно място с фотоапарат, папараците на Запад го вършат непрестанно, продължаващо затопляне с видео, на което няма нищо друго, с изключение на ограда на парцел и надлежно вадене на изводи – по този метод историята изрично се проваля. Съвсем естествено е Бойко Борисов да отхвърли и да няма с какво да бъде притиснат оттук-насетне по отношение на тази история. Съвсем естествено е, в случай че е забъркан, в този момент да успее и да се опази в допълнение, откакто беше предизвестен.
Сподели с товите другари
Да, има пушек, а където има пушек, има и огън. Обаче с цел да стане пожар, би трябвало повече – другояче минаваме на територията на подправените вести. Така се опропастява и истината – тъй като става като в приказката за Лъжливото овчарче. Оттук-нататък, даже да има сериозна журналистическа разработка по тематиката, тя ще бъде неглижирана. А можеше да не е по този начин – в случай че в публикуваната история имаше повече през цялото време. Неща като снимка/видео на въпросната Йовчева във въпросния парцел. Нещо в допълнение за активността на Чаушев, откакто се пускат документи за негова компания - щом се добират до една компания, очевидно могат и до повече. Иначе по този начин нещата доста наподобяват на опит за раздухване на скандал, само че без да е поставено всичко на тезгяха. А от такива кавги, без да я има цялата картина, на всички ни писна – те вредят доста повече на опитите да бъдат разобличени така и така задоволително компроментираните ни управници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР