През тази седмица Анкара отвори килера, в който дремеха старите

...
През тази седмица Анкара отвори килера, в който дремеха старите
Коментари Харесай

Тръмп и Ердоган вършат неща, които влизат и в нашия двор

През тази седмица Анкара отвори килера, в който дремеха старите призраци от проваления опит за прелом от юли 2016 година В жанр " една жена ми сподели ", посланик номер едно Мевлют Чавушоглу разгласи, че Тръмп декларирал на Ердоган по време на Г-20 в Буенос Айрес, че администрацията му работи по екстрадицията на Фетхуллах Гюлен.
И защото Турция упреква точно ислямският просветител в организацията на пуча, новината пристигна като огромен жест сред отколешни другари и съдружници в НАТО. Но на полето на дипломацията привидността е единствената сигурна форма за изява.
Реакцията на Вашингтон не закъсня и неназован източник от Белия дом, представен от Reuters, незабавно опроверга думите на Чавушоглу. Това явно туптене на топката носи в себе си предистория, която може би стартира от безконечния спор с кюрдите, минава през разпънатите ползи на Турция сред Съединени американски щати и Русия, и ескалира в Сирия, където всеки прави, каквото си желае.
Възможно е Вашингтон да опипва почвата по тематиката " Гюлен " като опит за признателност за освободения свещеник Андрю Брънсън или пък за усмиряване на духовете към убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в консулството на Риад в Истанбул. Каквато и да е повода, дано не забравяме, че оттатък дипломацията Ердоган ловко играе с великите сили. От една страна, с съветските ракети C-400 и планът " Турски поток ", а от друга, с американските системи " Пейтриът " и самолетите F-35. И тези връзки няма по какъв начин непрестанно да не ескалират, защото даже единствено по себе си е любопитно какво прави съветско оръжие в НАТО. А?!
И в случай че се чудите за какво всичко това ни визира, помислете по какъв начин преди време Тръмп притисна в свое изказване най-много дребните страни членки на НАТО да усилят разноските си за защита. А у нас текат гневни лобита за бойни изтребители. " Турски поток " пък може да се трансформира в новото мерило за връзките ни с Москва, Вашингтон и Анкара. И министър председателят Борисов да се окаже прав, че там, където има газови тръби, война няма.
Уважаеми фенове, в света стават прегрупирания, за които в случай че нямаме задоволително нюх, току-виж сме изтървали влака. А той минава и през противоракетни щитове, и през трупове.
: Румен Скрински
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР